Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2111 miejsce

Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Na początek - pierniki!

Pierniki pieczemy kilka tygodni przed świętami, dlatego też największa pora, by się za to zabrać. Zawsze na święta piekę sporą ilość, a potem obdarowuję nimi najbliższych. Pierniki z polecanych przepisów są bardzo smaczne.

Wykrawamy pierniki, używając do tego celu różnych foremek. / Fot. Dorota MichalczakPierniki I

3 szklanki maki,
1 szklanki cukru,
3 jaja,
3 łyżki miodu,
5 dkg margaryny,
1 łyżeczka sody,
1 przyprawa do pierników.

Do ozdoby; orzechy, wiórki kokosowe, posypka.

Pierniki przygotowane do lukrowania. / Fot. Dorota Michalczak Wykonanie
Do miski wlać rozpuszczony tłuszcz i miód, dodać cukier, przyprawy i jajka.
Sodę rozpuścić w 3 łyżeczkach cieplej wody. Dokładnie utrzeć, dodać mąkę. Następnie ciasto wyrobić ręką aż będzie gładkie.

Gotowe rozwałkować na stolnicy i wykrawać pierniczki, piec w nagrzanym piekarniku 10-12 minut.

Proszę się częstować! / Fot. Dorota MichalczakPierniki II

2 kg mąki,
1/2 kg cukru,
1/2 kg sztucznego miodu,
1/2 kg tłuszczu,
1 szklanka powideł,
7 jaj,
10 dkg kakao,
3 łyżeczki sody lub amoniaku,
3 -5 przypraw do pierników.
Wykonanie jak przepis I

Polewa
cukier puder, lub czekolada.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, lukrujemy polewą zrobioną z cukru pudru o konsystencji gęstej śmietany, możemy do lukru dodać olejek o ulubionym zapachu. Ozdobić orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi - według własnego gustu. W zamkniętej puszce można przechowywać kilka tygodni.

Na święta koniecznie trzeba upiec - Makowiec na wyjątkowe okazje


Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Święta zbliżają się wielkimi krokami.
Czy pierniki już upieczone?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Ryszardzie, po upieczenu pierników proszę nam napisać czy smakują.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Niech mnie piernik..., jak takich nie zrobię!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Isabello, przepis prosty i sprawdzony.
Upiekłam, ale po mich już śladu nie ma, muszę następną porcję upiec.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dorotko, dziekuje za tak wspaniałe przepisy, szczególnie ten pierwszy jest bardzo prosty ... juz biorę się za pieczenie :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Już pora na pieczenie pierników.
Dość pokaźną paczkę wysłałam do moich dziewczyn, teraz niech sobie polukrują... i czekają na święta.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.