Pierniki I
3 szklanki maki,
1 szklanki cukru,
3 jaja,
3 łyżki miodu,
5 dkg margaryny,
1 łyżeczka sody,
1 przyprawa do pierników.
Do ozdoby; orzechy, wiórki kokosowe, posypka.
Wykonanie
Do miski wlać rozpuszczony tłuszcz i miód, dodać cukier, przyprawy i jajka.
Sodę rozpuścić w 3 łyżeczkach cieplej wody. Dokładnie utrzeć, dodać mąkę. Następnie ciasto wyrobić ręką aż będzie gładkie.
Gotowe rozwałkować na stolnicy i wykrawać pierniczki, piec w nagrzanym piekarniku 10-12 minut.
Pierniki II
2 kg mąki,
1/2 kg cukru,
1/2 kg sztucznego miodu,
1/2 kg tłuszczu,
1 szklanka powideł,
7 jaj,
10 dkg kakao,
3 łyżeczki sody lub amoniaku,
3 -5 przypraw do pierników.
Wykonanie jak przepis I
Polewa
cukier puder, lub czekolada.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, lukrujemy polewą zrobioną z cukru pudru o konsystencji gęstej śmietany, możemy do lukru dodać olejek o ulubionym zapachu. Ozdobić orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi - według własnego gustu. W zamkniętej puszce można przechowywać kilka tygodni.
Na święta koniecznie trzeba upiec - Makowiec na wyjątkowe okazje
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?