Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10327 miejsce

Czekolada bez cukru? Amerykanie zastąpili go grzybnią (wideo)

Ekstrakt z grzybów zastąpi cukier w czekoladzie? Jedna z firm wykorzystuje grzybnię, by zmniejszyć gorycz.

 / Fot. RUPTLY/x-newsNaukowcy z MycoTechnology, firmy produkującej żywność, odkryli sposób na zmniejszenie ilości cukru w czekoladzie.
- Inni producenci dodają cukier, tłuszcze, masło kakaowe, a my używamy specjalnego składnika, który nazywamy „czystym smakiem”. Jest to ekstrakt z grzybów. Dzięki niemu usuwamy od 50 do 90 procent cukru z tabliczki czekolady - powiedział Josh Hahn.

Firma zaprezentowała swoją innowację laboratorium w Kolorado - Jesteśmy specjalistami od fermentacji grzybów. Zwykle używamy grzybów jadalnych, które można znaleźć na całym świecie. Nie wykorzystujemy owocnika, ale grzybnię, która rośnie pod ziemią. Dodajemy nasz produkt do czekolady, by zredukować jej gorycz - powiedział Pete Lubar, dyrektor operacyjny.

Lubar i Hahn wpadli na ten pomysł 30 lat temu, ale dopiero teraz udało się im go zrealizować praktycznie. Mała tabliczka czekolady bez cukru kosztuje ok. 30 dolarów.

RUPTLY/x-news

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.