Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czekolada bez cukru? Amerykanie zastąpili go grzybnią (wideo)

Redakcja Wiadomości24.pl
Redakcja Wiadomości24.pl
Ekstrakt z grzybów zastąpi cukier w czekoladzie? Jedna z firm wykorzystuje grzybnię, by zmniejszyć gorycz.

Naukowcy z MycoTechnology, firmy produkującej żywność, odkryli sposób na zmniejszenie ilości cukru w czekoladzie.
- Inni producenci dodają cukier, tłuszcze, masło kakaowe, a my używamy specjalnego składnika, który nazywamy „czystym smakiem”. Jest to ekstrakt z grzybów. Dzięki niemu usuwamy od 50 do 90 procent cukru z tabliczki czekolady - powiedział Josh Hahn.

Firma zaprezentowała swoją innowację laboratorium w Kolorado - Jesteśmy specjalistami od fermentacji grzybów. Zwykle używamy grzybów jadalnych, które można znaleźć na całym świecie. Nie wykorzystujemy owocnika, ale grzybnię, która rośnie pod ziemią. Dodajemy nasz produkt do czekolady, by zredukować jej gorycz - powiedział Pete Lubar, dyrektor operacyjny.

Lubar i Hahn wpadli na ten pomysł 30 lat temu, ale dopiero teraz udało się im go zrealizować praktycznie. Mała tabliczka czekolady bez cukru kosztuje ok. 30 dolarów.

RUPTLY/x-news

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto