Facebook Google+ Twitter

Czekoladoholiku - zdrowa czekolada, to tylko gorzka czekolada

Czekoladoholicy, liczący, że od nadmiernego spożywania czekolady przynajmniej będą zdrowsi, niestety muszą się rozczarować. Zdrowa dawka czekolady, to mała dawka czekolady i to najlepiej gorzkiej.

 / Fot. Aka, CC2.5Czekolada jest na pewno doskonałym źródłem energii, dlatego poleca się ją w większych ilościach sportowcom i ciężko pracującym fizycznie, którzy nadmiar kalorii i tak spalą. Dzięki cukrom prostym czekolada jest szybko przyswajalna, zatem zaleca się ją w sytuacji braku możliwości zjedzenia normalnego posiłku.

Dlaczego czekoladę uważa się za antydepresanta?


Fakt, czekolada zwiększa poziom serotoniny, która hamuje działanie naszego układu nerwowego, powodując uczucie rozluźnienia i relaksu. Zawiera dużo magnezu, który usprawnia pracę mięśni, ułatwia wchłanianie wapnia i również działa przeciwstresowo. Zmniejsza też objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. To wszystko się zgadza, ale, jak podaje portal poranikzdrowie.pl, takie zbawienne działanie czekolady następuje tylko u osób, które sięgają po nią sporadycznie. Nałogowi czekoladowi pochłaniacze mogą zapomnieć o lepszym nastroju nawet po trzech tabliczkach, bowiem nasz organizm uodparnia się na jej działanie, przez co mogą cierpieć na przewlekłe bóle głowy czy nawet migreny. O grożącej otyłości nie wspominając.

W czekoladzie występują też inne składniki, które wpływają na dobry nastrój, np. anandamidy czy fenyloetyloamina. Tutaj haczyk jest ukryty w ilości. Żeby wspomniane składniki wpłynęły na nasze samopoczucie, należy ich spożyć około 2-3 mg, podczas gdy pół tabliczki czekolady zawiera tylko jedną trzecią tej ilości. Poza tym fenyloetyloamina jest bardzo szybko metabolizowana, co znacznie uniemożliwia jej dotarcie do mózgu. Zatem chcesz być szczęśliwym, jedz dużo czekolady, ale…pożegnaj się z idealną sylwetką.

Podobno jedzenie czekolady pozytywnie wpływa na serce. Owszem, o ile jest to czekolada gorzka. Polifenole zawarte w kakao (którego najwięcej jest właśnie w gorzkiej czekoladzie) pełnią rolę przeciwutleniaczy, czyli przeciwdziałają powstawaniu nowotworów oraz chorób miażdżycowych, prowadzących ostatecznie do zawałów serca i udarów mózgu. Polifenole chronią też układ naczyniowy przed chorobliwym wpływem tłustej diety, dlatego po kostkę gorzkiej czekolady zaleca się spożyć po tłustym posiłku.

Tak czy inaczej, naukowcy w jednym są zgodni. Dobroczynny wpływ czekolady bierze się przede wszystkim z naszego przekonania o jej niepowtarzalnym smaku i zapachu, który jest przyjemny sam w sobie. Często wiąże się to z naszymi wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy czekolada często bywała nagrodą lub prezentem.
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.