Facebook Google+ Twitter

Czekoladowa zefiryna Agatki

Doskonałe ciasto, by oczarować gości przyjęć imieninowych, urodzinowych, rocznicowych...

Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 15 dag masła, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki amoniaku- z tych składników zrobić kruche ciasto i wyłożyć nim dużą blachę oraz boki do 2/3 wysokości, 16 średnich jabłek,1 litr mleka, 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 2-3 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe, 1 mały słoik twardej marmolady,
polewa czekoladowa, śmietana 18%, żelatyna.


Wykonanie: z mleka, cukru, cukrów waniliowych i budyni ugotować budyń, 16 średnich jabłek obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, układać na cieście dołkiem do góry, dołki wypełnić marmoladą, zalać ciepłym budyniem, piec ok. 70 minut, polać po wystygnięciu polewą czekoladową. Przed polaniem polewą można położyć bitą śmietanę z żelatyną, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, śmietanę ubić i połączyć z letnią żelatyną.

Przepis podstawowy na ciasto kruche, do wypieków słodkich
25 dag mąki, mąki (przesianej przez sitko)
15 dag masła masła, schłodzonego
15 dag
drobnego cukru (najlepiej cukru pudru)
2 żółtka

Do przesianej przez gęste sito mąki dodajemy posiekane nożem zimne masło. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka i zagniatamy. Otrzymamy gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów. Przekładamy ciasto do formy do pieczenia i układamy bardzo dokładnie. Ciasto powinno równo przylegać do brzegów formy. Pieczemy w temperaturze 200 st C. około 30 minut. Kruche ciasto po upieczeniu jest miękkie. Kiedy wystygnie, będzie kruche.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Życzę smacznego.Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ale narobił mi Pan apetytu....

Komentarz został ukrytyrozwiń

:) same pyszności.

Komentarz został ukrytyrozwiń

:) same pyszności.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.