Facebook Google+ Twitter

Czosnek ogrodowy w kuchni

Czosnek znany i używany był już w starożytnym Egipcie i Babilonie. Uprawia się go w ogrodach. Należy do grupy środków roślinnych, które mają właściwości odkażające i bakteriobójcze.

Jako przyprawę stosuje się świeże cebulki lub sok z tych cebulek. Suszony czosnek dla organizmu nie ma żadnej wartości. Największą sławą cieszy się w kuchni południowoeuropejskiej, zwłaszcza francuskiej. Również w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Dawniej przepisy kulinarne wykorzystywały go głównie do aromatyzowania wędlin, dziś jest nieodzownym dodatkiem do duszonych mięs, do przyprawiania czerwonego barszczu i żurów, pieczeni wieprzowej i baraniej.

Występuje również w mieszankach różnych warzyw, przyprawia się nim sosy, zieloną sałatę, kotlety siekane i twarogi. Dzięki duszeniu w tłuszczu traci nieco swój specyficzny aromat i staje się łagodniejszy. Dla wielu osób bardzo nieprzyjemny jest zapach, który wydzielany jest przez skórę po zjedzeniu czosnku. Można go częściowo złagodzić, jedząc jednocześnie świeżą natkę pietruszki, selera lub lubczyku.

Czosnek zawiera witaminę C, jest środkiem obniżającym ciśnienie krwi, zapobiegającym wapnieniu arterii i zasilającym w tlen naczynia sercowe.

źródło: prasa kobieca

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Pani Małgosiu wystarczy spróbować i wszystko będzie jasne:-))) Chiński jest taki... taki bezpłciowy:-))) Ani to smaku ani zapachu...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jaka, panie Jurku?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jest...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Czy jest różnica między czosnkiem polskim a chińskim?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.