Jako przyprawę stosuje się świeże cebulki lub sok z tych cebulek. Suszony czosnek dla organizmu nie ma żadnej wartości. Największą sławą cieszy się w kuchni południowoeuropejskiej, zwłaszcza francuskiej. Również w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Dawniej przepisy kulinarne wykorzystywały go głównie do aromatyzowania wędlin, dziś jest nieodzownym dodatkiem do duszonych mięs, do przyprawiania czerwonego barszczu i żurów, pieczeni wieprzowej i baraniej.
Występuje również w mieszankach różnych warzyw, przyprawia się nim sosy, zieloną sałatę, kotlety siekane i twarogi. Dzięki duszeniu w tłuszczu traci nieco swój specyficzny aromat i staje się łagodniejszy. Dla wielu osób bardzo nieprzyjemny jest zapach, który wydzielany jest przez skórę po zjedzeniu czosnku. Można go częściowo złagodzić, jedząc jednocześnie świeżą natkę pietruszki, selera lub lubczyku.
Czosnek zawiera witaminę C, jest środkiem obniżającym ciśnienie krwi, zapobiegającym wapnieniu arterii i zasilającym w tlen naczynia sercowe.
źródło: prasa kobieca
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?