Facebook Google+ Twitter

Czy jesteśmy przygotowani na grypę?

Z sondażu przeprowadzonego w październiku przez TNS OBOP dla Portalu Dbam o Zdrowie wynika, że nie. Aż 73 proc. badanych nie przygotowuje się do sezonu grypowego. Nie dbamy też o profilaktykę.

 / Fot. Vera Kratochvil/publicdomainpictures.netNa zadane przez TNS OBOP pytanie: "Czy przygotowuje się Pan(i) jakoś do sezonu grypowego?" uzyskano wyniki:

40 proc. - raczej nie przygotowuje się do sezonu grypowego,
33 proc. - zdecydowanie nie przygotowuje się do sezonu grypowego,
26 proc. - przygotowuje się do sezonu grypowego,
7 proc. - zdecydowanie przygotowuje się do sezonu grypowego,
1 proc. - trudno powiedzieć.

Wśród ankietowanych osób, które przygotowują się do sezonu grypowego, najpopularniejszym sposobem jest jedzenie dużej ilości owoców i warzyw (50 proc. badanych), zażywanie witamin i preparatów wspomagających odporność (45 proc.), szczepienie się przeciwko grypie (29 proc.), chodzenie na spacery oraz spędzanie dużej ilości wolnego czasu na świeżym powietrzu (17 proc.), gimnastykę i ćwiczenia (9 proc.), robienie zapasów leków (7 proc.) oraz inne sposoby (1 proc.)

Wśród przyczyn nieprzygotowywania się do sezonu grypowego ankietowani
najczęściej podają odpowiedzi:
- zazwyczaj nie choruję, jestem odporny(a) – 37 proc.,
- bo i tak nic to nie da – 33 proc.,
- gdy zachoruję, bez trudu kupię potrzebne lekarstwa, nie muszę robić zapasów – 18 proc.,
- nie mam na to czasu – 8 proc.,
- nie wiem, co mógł(a)bym zrobić – 8 proc.,
- trudno powiedzieć - 2 proc.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

A wystarczy tak nie wiele. Jest to u nas okres kiedy pod dostatkiem jest b. dużo tanich warzyw i owoców. Których powinno się teraz spożywać jak najwięcej i to cała recepta na uodpornienie się. Nie tylko na grypę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.