Facebook Google+ Twitter

Czy masz ochotę na kotleta ze sklonowanego mięsa?

Wkrótce może się to okazać niemożliwe, bo Parlament Europejski głosuje za zakazem tzw. nowej żywności, w tym produktów pochodzących ze sklonowanych zwierząt. Inicjatywa Europosłanki, K.T. Liotard budzi szerokie zainteresowanie.

 / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meat_packages_in_a_Roman_supermarket.jpgWielkie poruszenie i zaciekawienie wywołała w Parlamencie Europejskim debata poświęcona sprzedaży mięsa i nabiału pochodzącego ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa oraz tzw. nowej żywności. Tego określenia używa się w odniesieniu do żywności, której nie było na rynku przed 1997 rokiem lub która została wyprodukowana w nowatorski sposób (np. przy użyciu nanotechnologii).

Raport w tej sprawie przedstawiła Kartika Tamara Liotard (europosłanka z Holandii). Pani europoseł oraz członkowie komisji środowiskowej postulują, żeby zakazać klonowania zwierząt dla celów produkcji żywności oraz hodowli klonowanych zwierząt i ich potomstwa. A także wprowadzania na rynek oraz importu produktów mięsnych lub mlecznych pochodzących ze sklonowanych zwierząt lub ich potomstwa w granicach całej Unii Europejskiej.

W opinii p. Liotard, żywność powinna być produkowana w sposób bezpieczny dla ludzi, środowiska i zwierząt oraz z zachowaniem wysokiej jakości. W głosowaniu nad raportem i poprawkami większość europosłów była przeciw "nowej żywności". Komentując to, K.T. Liotard powiedziała: Jestem bardzo zadowolona z wyników głosowania, ciągle jeszcze mam uśmiech na twarzy.

Po chwili dodała: W sprawie produktów należy kierować szczególną ostrożnością. Potrzebne są jasne przepisy, które obowiązywałyby w całej Unii i dotyczyły klonowania zwierząt, bo na razie we Francji nie ma zakazu klonowania zwierząt, natomiast w Holandii taki zakaz istnieje. Trzeba też pamiętać, że 9 proc. zwierząt sklonowanych rodzi się z poważnymi chorobami i wadami genetycznymi. W takiej sytuacji, należy wprowadzić zakaz dla czegoś, co nie wiadomo czy jest bezpieczne. W przeciwnym razie grozi nam zalanie rynku produktami pochodzącymi ze sklonowanych zwierząt, które są już produkowane np. w Ameryce.

Komisja środowiskowa, której przewodniczy pani Liotard zaproponowała także, aby żywność produkowana przy użyciu nanotechnologii obowiązkowo podlegała ocenie ryzyka i była odpowiednio oznakowana. Kolejne głosowanie nad postulatami w sprawie "nowej żywności" odbędzie się już we wrześniu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Zakaz dla "nowej żywności" to totalna bzdura. Aby mieć wysokie diety i udawać że robią coś ważnego, europosłowie zajmują się sprawami nieistotnymi i tworzą kolejne złe prawa i prawne buble. Nie ma żadnych dowodów na jakakolwiek szkodliwość żywności zmodyfikowanej genetycznie, sklonowanej, czy wytworzonej w inny sposób przez naukowe isnstytuty. Co więcej, ta zmodyfikowana żywność jest tańsza i zdrowsza, bo np. wydaje wydajniejsze plony, ma wyeliminowane składniki uczuleniowe, dorasta szybciej, na gorszych glebach, jest odporniejsza na choroby, itd. Trzeba też zaznaczyć że większości obecnej żywności Bóg ani Natura nie stworzyły, ale powstały one przez działalność biologiczną cywilizowanego człowieka, jak np. truskawki, pszenżyto, wszystkie hodowlane gatunki bydła, koni czy psów. Więc 1) UE doprowadzi do upadku gospodarki rolnej krajów członkowskich (bo np. kraje azjatyckie takich bzdurnych zakazów nie stosują i rozwijają modyfikowane uprawy oraz hodowle), 2) jeśli zastosować się do idei zakazów żywności wytworzonej przez człowieka, powinno się konsekwentnie zakazać np. uprawy truskawek czy hodowli jamników.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.