Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10070 miejsce

Czy można mieć słodkie życie bez cukru?

Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?

Sernik bez cukru / Fot. T. KaniewskiNajczęściej używanym przez nas cukrem jest cukier z buraków cukrowych, czyli po prostu biały. Na co dzień używamy go do słodzenia napojów tj. herbata, kawa, kakao itp. Używamy go również jako składnika potraw, np. do pieczenia ciast, kremów, deserów, ale również do surówek, zup i sosów. Często dodajemy go bezmyślnie, nie zastanawiając się nad tym, po co aż tyle słodzimy.

Oprócz białego cukru dość często używamy cukru trzcinowego. Cukier trzcinowy był znany już w starożytności, a swoją pozycję utracił dopiero pod koniec XIX w., kiedy rynek opanował cukier z buraków cukrowych. Dziś ponownie powraca na pierwszą pozycję, ale niestety dość często ze względu na wysoką cenę, na jego słodkość nie mogą sobie pozwolić zamożniejsze rodziny.

Mniej popularnymi cukrami są fruktoza, laktoza, glukoza, maltoza czy ksyloza, które mają zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym.

Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu. Nie ma kawy bez słodkiego deseru, nie ma upału bez słodkiej oranżady czy lemoniady, nie ma fastfoodów bez słodkiej coli. Czy potrafisz sobie wyobrazić, że litrowa cola zawiera prawie 30 kostek cukru? Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka w węglowodany wynosi około 450 g.

Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen (gromadzi się głównie w wątrobie). Część węglowodanów zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy. Tłuszcze spalają się tylko w obecności odpowiednich ilości białek i węglowodanów. Nadmiar białek jest przetwarzany przez organizm na glikogen (cukier) lub na tłuszcze, albo wydalany z organizmu człowieka. Nadmierne spożywanie węglowodanów u większości osób prowadzi do otyłości.

Podczas zakupów powinniśmy zwracać szczególną uwagę na zawartość węglowodanów (cukru) w produktach. Bardzo często mamy możliwość zastąpienia produktów z dużą zawartością węglowodanów innymi o mniejszej zawartości. Wcale nie będzie to oznaczać, że produkt jest gorszej jakości czy za mało słodki. Rozważny wybór na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

Kuba
  • Kuba
  • 06.05.2012 22:19

Od jakiegoś czasu dostępna jest Stevia i słodzik na bazie Stevii (takie słodkie zioło bez cukru)...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Miód jest produktem wysokokalorycznym, w 100 g zawiera 315 kcal. Nie jest wskazany dla osób z nadwagą i z otyłością. Wówczas jedynym rozwiązaniem pozostaje używanie tylko słodzika.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zamiast cukru powinniśmy używać miodu!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Najlepiej poszukiwać słodzików bez aspartamu. W Polsce jest w wielu sklepach dostępny słodzik o nazwie Huxol w opakowaniu o zawartości 200 ml. Opakowanie słodzika Huxol w płynie zawiera 24 g cyklaminianu sodu, 2.4 g sacharynianu sodu i odpowiada 2.64 kg cukru. Również można używać wszelkich słodzików w proszku i tabletkach, jednak przy dodawaniu takiego słodzika np. do ciast czy potraw, warto go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej przegotowanej wody.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawy artykuł. Wiem że istnieje kilka rodzajów słodziku, jaki Pan poleca ?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję za wyjaśnienie:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Słodzik w płynie jest już na co dzień dostępny w większych sklepach. 100 ml takiego słodzika, to ok. 1,5 kg zwykłego cukru. Na ogół 1 łyżeczka płaska tej substancji zastępuję ok. 4 łyżeczek cukru białego. Słodzik przede wszystkim nie jest kaloryczny i nie zawiera w sobie nic, co by pozostawało i odkładało się w naszym organizmie. Nie jest on najzdrowszy, ale przy jego minimalnym użyciu nie jest w stanie nam zaszkodzić :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawy artykuł. Nie wiem jednak, czym dokładnie jest ten słodzik w płynie?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.