Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

68564 miejsce

Czy sprzedaż żywności online przyjmie się w Polsce?

Zakupy w sieci stają się coraz powszechniejsze. Obok e-marketów z AGD czy sprzętem IT, od niedawna działają w Polsce e-delikatesy. Nowa forma zakupów spożywczych ma swoje wady i zalety. Warto je prześledzić zanim zdecydujemy się na zakup.

Jedną z najważniejszych przyczyn popularności sklepów internetowych, jest wygoda użytkowania. W XXI wieku niewielu narzeka na nadmiar wolnego czasu. Aby dokonać zakupu w e-sklepie, nie musimy wcale jechać daleko po produkt. Nie jesteśmy również ograniczeni godzinami otwarcia. W przeciwieństwie do tych sklepowych, witryny internetowe czekają na nasze zamówienia przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Wystarczy coraz powszechniejszy w Polsce dostęp do sieci, by wybrać produkty i ustalić godzinę dostawy (najczęściej określa się przedział czasowy, np. między 9 a 10 rano). Kupując w tradycyjnym supermarkecie, dużo czasu tracimy na dojazd. Gdy zaopatrujemy się online ten problem znika.

Kolejnym ważnym powodem, dla którego decydujemy się na zakupy w internecie jest duży wybór towarów. Od kilku lat znane jest powiedzenie "jeśli nie znajdziesz czegoś w sieci, to znaczy że to coś nie istnieje". W sklepach internetowych można znaleźć praktycznie wszystko, w tym produkty których brakuje w tradycyjnych marketach. Dotyczy to nie tylko specjalistycznych sprzętów, lecz także żywności. Na przykład rzadkich gatunków mąk dla alergików czy egzotycznych przypraw.
 / Fot. PAP/Stach Leszczyński
Zaletą zakupów w sieci jest dostarczanie zamówienia w umówione miejsce. Nie musimy sami pakować rzeczy do toreb, potem do samochodu, by następnie wnosić do domu. W określonym przedziale czasowym robi to za nas dostawca na końcu wystawiając rachunek. Warto zauważyć, że przy większych zakupach w wielu e-sklepach dostawa jest przeprowadzana za darmo.

Wady prawdziwe i nie tylko

Częstym argumentem przeciwko zakupom żywności w sieci jest niemożność obejrzenia produktu przed zakupem. Dotyczy to jednak głównie świeżych warzyw, owoców i mięsa. Tej wadzie trudno zaprzeczyć. W takim przypadku warto zrobić zakupy na próbę. Np. obok butelkowanej wody, mleka w kartonach, olejów i innych produktów, które są szczelnie pakowane, można kupić trochę pieczywa lub kilogram jabłek. Jeśli jakość towaru spełni oczekiwania to przy następnych zakupach można nabyć więcej świeżych produktów. Dobre e-delikatesy bazują na infrastrukturze tradycyjnych sklepów. Taką siecią jest choćby Alma. Stołeczne e-delikatesy A.pl są właścicielem supermarketu na warszawskich Jelonkach. Pełni on funkcję magazynu oraz centrum dystrybucji. Ponadto e-sklepy zwracają uwagę w materiałach prasowych, że "jabłko kupione w tradycyjnym supermarkecie przechodzi średnio prze z ręce jedenastu osób, zanim trafi do kuchni nabywcy. Ten sam towar zamówiony w internecie dotykany jest tylko 3 razy". Powołują się przy tym na badania przeprowadzone przez Homegrocer.com.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.