Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17042 miejsce

Czy tradycyjne korki do win trafią do muzeów?

Korek czy szkło? Oto pojedynek, w którym zagrożeni są: korkociąg i tradycja.

Korki z korkowca także są kolekcjonowane przez winiarzy. / Fot. B. Romer Kukulska Od wieków człowiek wykorzystywał korę drzewa korkowego jako zatyczkę do amfor, butelek i flakonów. Do dziś na brzegach i wyspach basenu Morza Śródziemnego, niczym ze skóry, obdziera się korkowce co osiem lat. Zanim zbiory zostaną wysłane do fabryki korków, schną przez kilka lat ułożone w stosy w przewiewnych miejscach. Korkowców jest coraz mniej, a zapotrzebowanie na cenny surowiec coraz większe, albowiem nie każda kora nadaje się na zatykanie butelek z winem. Co roku wlewa sie miliony litrów wina do milionów butelek, które zatyka coraz cenniejszy korek.

Kilkanaście lat temu, chcąc obniżyć koszty, szwajcarscy producenci win Korkociąg to też prezent dla kolekcjonera. / Fot. B. Romer Kukulskawprowadzili metalową zakrętkę. Niestety nie zdobyła popularności, mimo znakomitej jakości wina nie podbiła restauracji. W tym samym czasie Stowarzyszenie Hotelarzy Szwajcarskich postanowiło zbierać korki z butelek w restauracjach i barach. Korki trafiały do jedynej w Szwajcarii fabryki i były ponownie przerabiane. Niestety te wtórne korki okazały się bardziej zawodne. "Puszczają" częściej, co powoduje psucie smaku i aromatu wina. Sukcesu nie odniósł także wprowadzony syntetyczny korek do zatykania butelek z białym winem.

Od niedawna świat podbija Szklany rywal korka. / Fot. B. Romer Kukulskaszklany korek z uszczelniającą obrączką plastikową. Koszt takiej zatyczki z daszkiemPrzeźroczysty korek. / Fot. B. Romer Kukulska jest niższy, a ryzyko cierpkiego smaku zapleśniałego korka zerowe. Mimo, że 5 proc. butelek wina jest "zakażonych" nieprzyjemnym smakiem korka, jednak tradycyjne, naturalne, zatykanie butelek ciągle cieszy się największym zaufaniem i powodzeniem klientów. Szkło, jak i korek, nadaje się do zwrotu i ponownego użycia. Coraz więcej znanych producentów, laureatów odznaczeń, wypuszcza na rynek swoje wina z przeźroczystym korkiem. Jeśli szklana zatyczka zwycięży naturalny korek, to korkociąg trafi do muzeum i lamusa. Ceremonia otwierania butelki oraz próbowania niewielkiej ilości wina, zanim zostanie rozlane do innych kieliszków, po prostu zaniknie. Szkoda, jak twierdzą hotelarze i właściciele restauracji, oraz kelnerzy.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (13):

Sortuj komentarze:

Obiecałam poinformować o karierze szklanej zatyczki- do butelek z winem.
Otóż jest takowych coraz więcej. Na kartonie jest informacja, że wino nie jest korkowane.
Jak do tej pory znawcy wina nie stwierdzili aby traciło wino na smaku z powodu nie oddychania przez korek. Wprost przeciwnie. Szklany korek zyskuje zwolenników.
Nie tylko ze względu na obniżenie kosztów butelkowania, ale też dlatego , że korki te nie pleśnieją i zarażają się stęchlizną.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuje, Obiecuję poinforumować o karierze szklanego korka. Kupiłam już 5 różnych butelek win z takim "korkiem". Staram się je zbierać. Niestety nie mają napisów pochodzenia wina , tak jak te korkowe. o osobiście jakoś żałuję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Basiu bardzo ciekawy artykuł, muszę przyznać, że wolę wina z tradycyjnym korkiem, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia - jak szklana zatyczka będzie bardziej popularna to pewnie z czasem się przyjmie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

(+) Smutne to ale wszystko przemija. Pewnie korkowanie butelek wina też przechodzić będzie ewolucje tak jak parzenie herbaty, przygotowywanie posiłków, sposoby podróżowania, czy magazynowania i przetwarzania informacji. Może za kilka set lat jedynymi śladami po drzewach korkowych będą korki w butelkach od wina stojące w jakimś muzeum winiarstwa.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Powinnam podziękować moim tutejszym koleżankom, które są w branży produkcji win, gdyż to one w rozmowie przy wybornym winie podzieliły się ze mną swoimi zawodowymi dylematami. Gdyby czytelnicy mieli pytania , a temat produkcji win miał popyt, to może popełniłabym coś jeszcze w tym przedmiocie.

Fakt. Piotr Dwojacki mówi iż piło się wino w metalowych, ... tak, konkretnie w ołowianych i dlatego chorowano na ołowicę. Picie piwa i wina było zdrowsze niż pełnej bakterii wody niegotowanej. Dzięki dębowym beczkom wino nabiera specjalnego smaku, a alkohol zwei się koniakiem...;))))

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 18.01.2009 20:14

(+) ciekawe...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Plus dla artykułu i jego autorki.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zwracam uwagę, że wino tradycyjnie pijało się z metalowych kubków, a następnie szklanic. Metody zatykania pojemników z winem były też podobne do beczek piwnych: "korek" był drewniany (jak i beczka). Korek jest tylko jedną z odmian drewna.
Pomysłowość w kierunku szkła jest fajny, ale też niezbyt nowy (patrz: sposób zamykania karafek). Inne tworzywa też można stosować - innowacje technologiczne i materiałowe są już tak zaawansowane, że bez szkody dla smaku można używać polimerów czy nawet gumy!
O wyborze sposobu zamykania butelek zdecydują gusta spożywców i rachunek producentów. No i marketing (nareszcie wino nie śmierdzi korkiem!, szkło usuwa zagrożenie alergią!!, tylko w prawdziwym, szklanym korku zobaczysz głębię!!!).

Komentarz został ukrytyrozwiń

(+) Ostatnio coraz częściej spotykam się z korkami zrobionymi z jakiegoś syntetycznego tworzywa, a co dopiero szklane;/ picie wina straci urok, to otwieranie korkociągiem, mocowanie się mężczyzny z butelka …..urocze
Ale wiadomo bezkarnie nie możemy eksploatować naszej matki Ziemi

Komentarz został ukrytyrozwiń

-->@ Ewo K, rzeczywiście drzewa korkowe obdarte z kory wyglądją bardzo przygnębiająco. Miałam gdzieś zdjęcia z Korsyki i Tunezji korkowców wyglądają jak po chirurgicznym zabiegu, jak po amputacji. regenerują się przez 8 lat,y znów mogły być ciachnięte.

-->@ Ewo A. S , muszę Cię "zmartwić" szmapan czy też kazde wino je udające. wystrzeli tak samo korkiem syntetcznym, plastikowym i szklanym jak naturalnym. Rzecz w tym , że szklanym oberwiesz skuteczniej i szkodliwiej niż tamtymi. Myślą jednak że szampańskie cudo zostanie przy korkowcu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.