Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2197 miejsce

Czy warto filtrować wodę? [WYWIAD]

Anna Basiak, kierownik laboratorium Dafi mówi Nam o korzyściach wynikających z filtrowania wody, a także o zastosowaniu węgla aktywnego.

Rozwiana zostaje zagadka czajnika pełnego kamienia i tego, jak jednym trickiem poprawić jakość i smak Naszych ulubionych dań.

 / Fot. DafiCzy woda, którą kupujemy w butelkach (ta z tzw. średniej, bądź nawet niższej półki) w jakiś sposób może zagrażać Naszemu zdrowiu?


Powinniśmy wiedzieć, że nie wszystkie wody butelkowane są odpowiednie dla każdego. W przypadku wód butelkowanych bardzo ważne jest dokładne czytanie etykiet. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że taka woda powinna być spożyta w ciągu 24 godzin od momentu jej otwarcia. W pozostawionej na dłużej może dojść do rozwoju mikroorganizmów, a te powodują dolegliwości ze strony układu żołądkowo-jelitowego. Ponadto problemem bywa np. zbyt wysoka ilość sodu nieodpowiednia dla osób mających problemy z sercem. Wody lecznicze w butelce z czasem tracą swoje właściwości.

W jaki sposób działają filtry do domowego oczyszczania wody?


Kiedy odkręcamy wodę z kranu i wlewamy ją do dzbanka filtrującego, nie zastanawiamy się, co sprawia, że już po chwili staje się czysta. Cały sekret tkwi wewnątrz filtra. Starannie dobrane i regularnie kontrolowane złoże filtracyjne, w którego skład wchodzi węgiel aktywny oraz żywica jonowymienna, pozwala na uzyskanie wody idealnej do picia i gotowania. Odpowiednia ilość żywicy jonowymiennej w filtrze pozwala wychwycić z wody sole magnezu i wapnia, czyli związki powodujące wytrącanie się kamienia. Dzięki temu woda zostaje zmiękczona, a z herbaty znika mętny osad. Z kolei węgiel aktywny znajdujący się w zasypie filtrującym pochłania chlor oraz wszelkie zanieczyszczenia organiczne, znajdujące się w wodzie kranowej. Specjalnie zaprojektowany układ mieszaniny filtrującej wywołuje cyrkulację wody i jej kolisty ruch, przez co kontakt wody z zasypem wydłuża się i pozwala skuteczniej ją przefiltrować. Podobnie mikroporowata struktura dna filtra zwiększa ciśnienie hydrostatyczne wody i przyspiesza proces jej oczyszczania.

Czy przefiltrowana woda wpływa, na jakość dań, herbat – jeśli tak, to w jaki sposób? / Fot. Dafi

Unikalna technologia zastosowana w dzbankach filtrujących umożliwia uzyskanie wysokojakościowej wody. Odpowiednio dobrane złoże filtracyjne, wydobywa z niej ponadprzeciętne walory smakowe. Jest również czystsza i zdrowsza. Wody przefiltrowanej można używać do zaspokajania pragnienia, parzenia kawy czy herbaty, ale także do przygotowywania posiłków. Woda filtrowana to podstawa zdrowej kuchni. Każde danie zyska lepszy smak, jeśli tylko zostanie przygotowane na bazie wody bez zanieczyszczeń, kamienia i chloru. Makaron ugotowany w filtrowanej wodzie będzie elastyczny i w pełni wartościowy, a zupy smaczniejsze i pozbawione mętnego koloru. Przefiltrowaną wodę można również bez obaw podawać tuż po przegotowaniu dzieciom powyżej 1 roku życia, zapewniając im codzienną dawkę zdrowej i czystej wody.

Tzw. „kranówa” bardzo często przyczynia się do osadzania się kamienia w czajniku, czy tak samo jest z tą poddaną filtracji?

Poddawanie wody kranowej procesowi filtracji wyklucza problem kamienia kotłowego. Żywica jonowymienna znajdująca się w zasypie filtrującym usuwa z wody kranowej nadmiar soli wapnia i magnezu, odpowiadających za jej twardość. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych urządzeń AGD.

 / Fot. Dafi
W jaki sposób działa węgiel aktywny, który jest wykorzystywany w dzbankach?


Węgiel aktywny odpowiada za redukcję chloru, detergentów, herbicydów, pestycydów, substancji pochodzenia organicznego. Usuwa z wody nieprzyjemny zapach, jak również poprawia jej smak. Porowata struktura węgla sprawia, że działa on jak gąbka. Szkodliwe substancje, mogące znajdować się w wodzie kranowej, po zetknięciu się z węglem aktywnym, zostają trwale przyłączone do jego powierzchni. Eliminacja wszystkich tych zanieczyszczeń następuje właśnie poprzez powierzchniowe wiązanie ich cząsteczek z cząsteczkami ciała stałego, czyli węgla.

Czy jeżeli woda stoi w dzbanku ponad 48h to nie rozwijają się w niej bakterie?

Wodę powinniśmy spożyć w ciągu 12 godzin od jej przefiltrowania. Należy przechowywać ją w chłodnym i zacienionym miejscu. Dzięki temu, że węgiel jest impregnowany srebrem, zapobiega on rozwojowi drobnoustrojów.

 / Fot. DafiA w jaki sposób powinniśmy dbać o czystość filtra i dzbanka, aby nieświadomie sobie nie zaszkodzić?

Jakość wody różni się w poszczególnych miejscowościach. Zawartość substancji zanieczyszczających wodę również nie jest taka sama każdego dnia w każdym miejscu. Zmienność ta wpływa na użyteczność każdego filtra. Dla zapewnienia sobie wody najwyższej jakości, rekomenduje się wymieniać filtr, co 4 tygodnie. O konieczności jego wymiany na nowy informuje, umieszczony w pokrywie dzbanka, wskaźnik wymiany filtra. Należy również pamiętać o tym, aby filtr był zanurzony w wodzie. Dzbanek możemy myć w zmywarce.

Czy filtrowanie wody jest drogie?


Filtry dzbankowe są niedrogie w zakupie. Ich ceny kształtują się w zależności od modelu i mieszczą się w przedziale od 10 do 15 zł. Warto uświadomić sobie, że filtrowana woda kranowa jest ok. 10 razy tańsza od dostępnej w sklepach wody butelkowanej.

Dlaczego w ogóle warto filtrować wodę?

Działanie filtrów dzbankowych jest szczególnie widoczne w przypadku, gdy borykamy się z problemem kamienia w czajniku. Filtrowana woda zyskuje również lepszy smak i zapach, gdyż usunięty zostaje z niej chlor, używany przez wodociągi do dezynfekcji kranówki. Dzięki temu zyskujemy pewność, że z każdym łykiem spożywamy czystą i zdrową wodę. Filtrując ją podwyższamy jej jakość, a jednocześnie oszczędzamy czas i pieniądze, gdyż nie musimy kupować wody butelkowanej. Jeden wymienny co miesiąc filtr zapewnia do 200 l wysokiej jakości wody idealnej do picia i gotowania. Warto postawić na filtry kierując się nie tylko względami zdrowotnymi, ale również ekonomicznymi, ekologicznymi i estetycznymi!

Serdecznie dziękuje za rozmowę.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

A właśnie oglądałam reklamę Dafi na YT i sporo dowiedziałam się na temat tych dzbanków z filtrem, przechodzą wiele testów zanim trafiają do sklepów.Polska produkt, europejska jakość. Mam chęć sobie kupić szklany dzbanek Dafi, bardzo estetycznie wygląda, teraz nowość.Przeliczeniowo mineralna wychodzi drożej, a i nieporęcznie biegać z ciężkimi butlami.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.