Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

11198 miejsce

Czym i jak palić w kominku? Odpowiedzi na częste pytania

O ekologicznych i ekonomicznych walorach dogrzewania domu kominkiem przekonało się już wielu. Jakie drewno jest do kominka najlepsze? Dlaczego brudzi się szyba i nie obejdzie się bez środków chemicznych do jej czyszczenia?

 / Fot. kirq (Tomasz Halszka)/CC2.5Najważniejszą rzeczą jest to, by drewno było dobrze sezonowane. Im bardziej suche, tym mniej zanieczyszczeń instalacji kominowej. Dobrze wysuszone, spalane w kominku ma wręcz właściwości czyszczące. Nie bądźmy zdziwieni, jeśli nasza brudna szyba po paleniu suchym drewnem samoistnie się oczyści.

Drewno powinno sezonować się około trzech lat. Oczywiście różne warunki gwarantują różne przesuszenie drewna, więc czynnik ten należy traktować indywidualnie. Przecież nikt nie będzie biegał z wilgotnościomierzem wypożyczonym z jakiegoś tartaku. Faktem jednak jest niezwykle istotnym, ażeby opał był suchy. Nie chodzi tutaj tylko o wytwarzającą się sadzę i brudzącą się szybko szybę (jeśli jest). Fakt wilgotności drewna ma też znaczenie w tym, jak bardzo będziemy mogli ograniczyć dopływ powietrza zachowując przy tym możliwości palne tego, co mamy w kominku. Mówiąc oględnie, im bardziej suche, tym dłużej będzie nas ogrzewać. Gęstość drewna jest najważniejszą cechą, która stanowi o długości jego spalania. Gęstość określa się w kg/m3 . Najbardziej gęste polskie gatunki to buk, grab, dąb, i przekraczają one wartość 900 kg/m3 kolejne dobre gatunki do palenia to brzoza, wiąz, akacja.

Zatrzymam się na chwilę przy dębie. Pali się długo jego kaloryczność jest bardzo wysoka, ale ma specyficzny zapach. Nie każdy go lubi i przy zakupie drewna do kominka warto wziąć to pod uwagę. Warto też o tym pamiętać, gdy przyjmujemy gości, bo zamiast sprawienia im przyjemności naszą gościną, odjadą w milczeniu ale z burzliwymi myślami. Jeśli jesteśmy już przy dodatkowym towarzystwie w naszym domowym zaciszu, to warto zadbać o to, by w naszej drewutni znalazło się trochę drewna, które wydziela miły aromat. Z pewnością zaskoczycie tym swoich gości. Cóż to może być? Mógłby być jałowiec, choć osobiście odradzam spalanie drewna drzew iglastych w piecach jeśli nie jest porządnie wysuszone na tzw. pieprz.

Możecie postarać się o nieco drewna z drzew owocowych. Niemal co roku można spotkać ogłoszenia w różnych mediach o chęci sprzedaży drewna jabłoni, czy gruszy. Jesienią sadownicy często usuwają stare drzewa w swoich sadach. Warto mieć oczy szeroko otwarte zwłaszcza w obecnym okresie. Efekt gwarantowany.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

wszystko się zgadza. Spalone drzewo to cykl zamknięty. Tyle tlenu znów wytworzy następne drzewo.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Często kupuje się to, co akurat jest dostępne i pod ręką w najbliższym sklepie. A jak widać trzeba zwracać uwagę na wiele szczegółów.

Bardzo pomocny artykuł!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.