Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

113912 miejsce

Czym jest orzechowinko?

Współautorzy: Barbara Podgórska

Było o kulinarnym wykorzystaniu zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich, będzie nieco o orzechowych liściach.

 / Fot. Barbara PodgórskaOrzechowinko to znakomita nalewka na wiosennych, aromatycznych liściach z orzechów włoskich. Ale to nalewka nie wódczana, ani nie spirytusowa, lecz winna. Wypróbowaliśmy ją osobiście – dokładniej mówiąc: Basia z przyjaciółmi wypróbowała – i nadaliśmy taką właśnie nazwę. Orzechowinko.

Zrobiłem je, macerując świeżo zebrane, drobno posiekane liście w czerwonym winie winogronowym, domowej, Basinej produkcji. Liści wziąłem kilka sporych garści, na jakieś 2 – 3 litry wina. Słój szczelnie zakręciłem i postawiłem na parapecie okna. Od czasu do czasu wstrząsałem. Aromatu dodały trunkowi równocześnie zebrane płatki kwiatów róży pomarszczonej (Rosa rugosa). Po zlaniu i przecedzeniu maceratu, dosłodziłem syropem miodowym. Zdradzę, że nasze orzechowinko nieomal otarło się o nagrodę podczas pewnego znakomitego turnieju nalewek. Ale i bez nagrody wyśmienicie smakuje.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.