Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

14183 miejsce

Czym się kierować kupując herbatę?

Herbata – napój spożywany przez każdego, niezależnie od wieku, płci czy pochodzenia.

 / Fot. DilmahPijemy ją do śniadania, podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółmi, czy niedzielnych zabaw z rodziną – jednym słowem towarzyszy nam w każdej ważnej chwili. Kupując herbatę warto kierować się jej jakością, dlatego podpowiadamy na co szczególnie należy zwrócić uwagę.

Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje herbat – czarne, czerwone, zielone, białe, z dodatkami oraz bez. Pochodzące z Indii, Kenii, Chin oraz te najbardziej cenione przez znawców z Cejlonu. Wybór produktu jest ogromny, dlatego podpowiadamy w kilku wskazówkach, czym warto się kierować:

1. Ręczny zbiór
Wybieraj herbatę tylko zbieraną ręcznie. Proces ten jest kosztowny oraz pracochłonny, ale zapewnia odpowiednią selekcję jakościową oraz ilościową listków podczas zbiorów – tylko dwa listki oraz pączek. Tylko te części herbacianego krzewu znajdziemy w herbatach Dilmah. Mechaniczny zbiór stosowany przez większość marek jest tańszy i bardzo szybki, ale wpływa na obniżenie jakości produktu.

2. Herbata sypka czy w torebkach?
Dla komfortu konsumentów listki umieszczane są w torebkach, co wpływa na wygodę w jej zaparzaniu i nie mają one żadnego wpływu na smak napoju. W przypadku marki Dilmah herbaty w torebkach są tak samo wysokiej jakości, jak sypkie. Niezależnie od formy pakowania, listki herbat Dilmah zbierane są ręcznie, tradycyjnie przetwarzane oraz hermetycznie pakowane.

3. Duże czy małe listki herbaty?
Różnica w wielkości listka herbaty wpływa jedynie na jej smak – duże liście dają delikatniejszy smak, małe zaś intensywniejszy.

4. Czarna, zielona a może biała?
Wszystkie rodzaje herbat pochodzą z jednej rośliny – Camelia Sinensis. W przypadku herbaty czarnej proces produkcji przechodzi przez pięć etapów – więdnięcia, rolowania, fermentacji (utleniania), suszenia oraz sortowania pod względem wielkości liści. Herbata zielona nie podlega utlenianiu, dlatego jej liście są jaśniejsze, a uzyskany napar ma jaśniejszy kolor oraz lżejszy smak. Biała herbata powstaje tylko z nieprzetworzonych pączków herbacianych liści, dzięki którym zawdzięcza swoją niemal białą barwę. Niezależnie od wyboru, wszystkie posiadają zdrowotne właściwości, dzięki naturalnym związkom – polifenolom, które działają jako przeciwutleniacze – opóźniają procesy starzenia, mają działania przeciwnowotworowe czy obniżają poziom cholesterolu we krwi.

5. Jakie opakowanie wybierać?
Herbata marki Dilmah jest szczelnie pakowana na miejscu zbiorów – w Sri Lance. To wpływa na jej świeżość, naturalny smak, aromat oraz walory zdrowotne. Listki herbaty są bardzo wrażliwe i szybko tracą swoje właściwości, dlatego te transportowane luzem i pakowane z dala od plantacji są już niższej jakości.

Dilmah to marka produkująca herbatę tradycyjną, powstająca tak, jak przed wiekami – ręcznie zbierana, długo suszona, delikatnie zwijana oraz dzielona na poszczególne wielkości, co jest dowodem jej najwyższej jakości – mówi Anna Pycińska – Dyrektor Marketingu Gourmet Foods, dystrybutora marki Dilmah – Dilmah to także pierwsza marka na Cejlonie, która nie wysyła surowca w świat, a cały proces produkcyjny (wytwarzanie, zbieranie, pakowanie oraz wysyłanie) znajduję się na Sri Lance, co pozwala na zapakowanie listków u samego źródła i otrzymanie w nich wszystkiego co najcenniejsze– dodaje.

Marka Dilmah dostępna jest w ponad 100 krajach na świecie. W ofercie znajdują się jej różne odmiany - czarna, czerwona, zielona oraz biała, które są uprawiane w zgodzie z naturą, w górach albo nad oceanem, często w tropikalnym słońcu albo w intensywnym deszczu. Te czynniki mają wpływ na jej niezwykły smak oraz różnorodną barwę – brązową, pomarańczową albo jasno żółtą.

Wybrane dla Ciebie:


Tagi: herbata Dilmah


Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Ja zauważyłem, że istnieją swego rodzaju fan-kluby, które minusują prawie wszystkie komentarze danego autorstwa. Sam też mam takich "miłosników" ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Minusy? Od frustratów działających z przyczajki, którzy nie potrafią sklecić w komentarzu zdania pojedynczego, a pełni euforii, gdy komuś "dopieką".

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawią mnie te minusy.
Ciekawią tym bardziej, że ja nie oceniałem. Dodałem nieco kontekstu i to wszystko.

Nie ulokowałem się po "lewej" stronie: " muszą zarabiać więcej, to głodowe stawki"
Ani po "prawej": " zarabiają dwa razy więcej, niż kiedyś, a gdyby zbierano mechanicznie, to większość nic by nie zarobiła.

Może to od tych, którym zakłóciłem rytuał: picia herbaty, liczenia zysków albo świętego spokoju ..? :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Czym się kierować kupując herbatę? (...) Wybieraj herbatę tylko zbieraną ręcznie. Proces ten jest kosztowny oraz pracochłonny...
--------------------------------

" Half a million Sri Lankan plantation workers continue strike for higher pay"

http://www.asiantribune.com/node/3662

Celem strajków było żądanie podwyżki do poziomu 6,86 dolarów dniówki.
Dziesięć lat wcześniej było to mniej niż 3 dolary.

Związki zawodowe dogadały się z rządem i firmami, ale ludzie protestują.
Policja rozpędza demonstracje albo się na nie nie zgadza.

Skąd my to znamy? Tylko poziom żądań jakby jednak nieco inny...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.