Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5655 miejsce

Czym się kierować kupując herbatę?

Herbata – napój spożywany przez każdego, niezależnie od wieku, płci czy pochodzenia.

 / Fot. DilmahPijemy ją do śniadania, podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółmi, czy niedzielnych zabaw z rodziną – jednym słowem towarzyszy nam w każdej ważnej chwili. Kupując herbatę warto kierować się jej jakością, dlatego podpowiadamy na co szczególnie należy zwrócić uwagę.

Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje herbat – czarne, czerwone, zielone, białe, z dodatkami oraz bez. Pochodzące z Indii, Kenii, Chin oraz te najbardziej cenione przez znawców z Cejlonu. Wybór produktu jest ogromny, dlatego podpowiadamy w kilku wskazówkach, czym warto się kierować:

1. Ręczny zbiór
Wybieraj herbatę tylko zbieraną ręcznie. Proces ten jest kosztowny oraz pracochłonny, ale zapewnia odpowiednią selekcję jakościową oraz ilościową listków podczas zbiorów – tylko dwa listki oraz pączek. Tylko te części herbacianego krzewu znajdziemy w herbatach Dilmah. Mechaniczny zbiór stosowany przez większość marek jest tańszy i bardzo szybki, ale wpływa na obniżenie jakości produktu.

2. Herbata sypka czy w torebkach?
Dla komfortu konsumentów listki umieszczane są w torebkach, co wpływa na wygodę w jej zaparzaniu i nie mają one żadnego wpływu na smak napoju. W przypadku marki Dilmah herbaty w torebkach są tak samo wysokiej jakości, jak sypkie. Niezależnie od formy pakowania, listki herbat Dilmah zbierane są ręcznie, tradycyjnie przetwarzane oraz hermetycznie pakowane.

3. Duże czy małe listki herbaty?
Różnica w wielkości listka herbaty wpływa jedynie na jej smak – duże liście dają delikatniejszy smak, małe zaś intensywniejszy.

4. Czarna, zielona a może biała?
Wszystkie rodzaje herbat pochodzą z jednej rośliny – Camelia Sinensis. W przypadku herbaty czarnej proces produkcji przechodzi przez pięć etapów – więdnięcia, rolowania, fermentacji (utleniania), suszenia oraz sortowania pod względem wielkości liści. Herbata zielona nie podlega utlenianiu, dlatego jej liście są jaśniejsze, a uzyskany napar ma jaśniejszy kolor oraz lżejszy smak. Biała herbata powstaje tylko z nieprzetworzonych pączków herbacianych liści, dzięki którym zawdzięcza swoją niemal białą barwę. Niezależnie od wyboru, wszystkie posiadają zdrowotne właściwości, dzięki naturalnym związkom – polifenolom, które działają jako przeciwutleniacze – opóźniają procesy starzenia, mają działania przeciwnowotworowe czy obniżają poziom cholesterolu we krwi.

5. Jakie opakowanie wybierać?
Herbata marki Dilmah jest szczelnie pakowana na miejscu zbiorów – w Sri Lance. To wpływa na jej świeżość, naturalny smak, aromat oraz walory zdrowotne. Listki herbaty są bardzo wrażliwe i szybko tracą swoje właściwości, dlatego te transportowane luzem i pakowane z dala od plantacji są już niższej jakości.

Dilmah to marka produkująca herbatę tradycyjną, powstająca tak, jak przed wiekami – ręcznie zbierana, długo suszona, delikatnie zwijana oraz dzielona na poszczególne wielkości, co jest dowodem jej najwyższej jakości – mówi Anna Pycińska – Dyrektor Marketingu Gourmet Foods, dystrybutora marki Dilmah – Dilmah to także pierwsza marka na Cejlonie, która nie wysyła surowca w świat, a cały proces produkcyjny (wytwarzanie, zbieranie, pakowanie oraz wysyłanie) znajduję się na Sri Lance, co pozwala na zapakowanie listków u samego źródła i otrzymanie w nich wszystkiego co najcenniejsze– dodaje.

Marka Dilmah dostępna jest w ponad 100 krajach na świecie. W ofercie znajdują się jej różne odmiany - czarna, czerwona, zielona oraz biała, które są uprawiane w zgodzie z naturą, w górach albo nad oceanem, często w tropikalnym słońcu albo w intensywnym deszczu. Te czynniki mają wpływ na jej niezwykły smak oraz różnorodną barwę – brązową, pomarańczową albo jasno żółtą.

Wybrane dla Ciebie:


Tagi: herbata Dilmah


Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Ja zauważyłem, że istnieją swego rodzaju fan-kluby, które minusują prawie wszystkie komentarze danego autorstwa. Sam też mam takich "miłosników" ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Minusy? Od frustratów działających z przyczajki, którzy nie potrafią sklecić w komentarzu zdania pojedynczego, a pełni euforii, gdy komuś "dopieką".

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawią mnie te minusy.
Ciekawią tym bardziej, że ja nie oceniałem. Dodałem nieco kontekstu i to wszystko.

Nie ulokowałem się po "lewej" stronie: " muszą zarabiać więcej, to głodowe stawki"
Ani po "prawej": " zarabiają dwa razy więcej, niż kiedyś, a gdyby zbierano mechanicznie, to większość nic by nie zarobiła.

Może to od tych, którym zakłóciłem rytuał: picia herbaty, liczenia zysków albo świętego spokoju ..? :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Czym się kierować kupując herbatę? (...) Wybieraj herbatę tylko zbieraną ręcznie. Proces ten jest kosztowny oraz pracochłonny...
--------------------------------

" Half a million Sri Lankan plantation workers continue strike for higher pay"

http://www.asiantribune.com/node/3662

Celem strajków było żądanie podwyżki do poziomu 6,86 dolarów dniówki.
Dziesięć lat wcześniej było to mniej niż 3 dolary.

Związki zawodowe dogadały się z rządem i firmami, ale ludzie protestują.
Policja rozpędza demonstracje albo się na nie nie zgadza.

Skąd my to znamy? Tylko poziom żądań jakby jednak nieco inny...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.