Facebook Google+ Twitter

Daging paprika - Mięso podsmażane z papryką

Dzisiaj chcę zaproponować Państwu danie proste, zarówno pod względem składników, jak i w przygotowaniu. Papryka z mięsem, bo o niej mowa, jest jednak przysmakiem absolutnie godnym konesera sztuki kulinarnej. Smacznego.

Mięso podsmażane z papryką / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekDzisiejsze danie jest niesłychanie proste w przygotowaniu, ale dostarczy Ci niezwykłych wrażeń smakowych.

Życzę przyjemnej pracy w kuchni. Po udanym gotowaniu podziel się receptą z rodziną i znajomymi.


Składniki :

300 gram mięsa, pociętego w małe kawałeczki
1 zielona papryka pocięta w kosteczkę
1 czerwona papryka pocięta w kosteczkę
pół cebuli, drobno posiekana
pół łyżeczki cukru białego
1 cm imbiru, drobno posiekany bądź rozgnieciony
1 łyżeczka soli kuchennej

Składniki do "wykąpania" mięsa w celu przemacerowania:

1 łyżka stołowa sosu sojowego plus 2 łyżki brunatnego cukru
1 łyżeczka mączki kukurydzianej wymieszana z 2 łyżeczkami wody
pół łyżeczki wina
1 łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:

Wymieszać składniki, zamoczyć, zmieszać z nimi mięso i pozostawić w takiej postaci na 30 minut, celem nabrania odpowiedniego smaku. Podsmażyć na małym ogniu przygotowaną wcześniej cebulkę, paprykę i imbir.

Dodać naszego mięsa i podsmażać razem do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Danie można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami bądź chlebem.

Smacznego koleżanko i kolego (^_^)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

W tym przypadku "maceratio", oprócz rozmaczania jest nasączanie, wzajemne przenikanie zapachów i smaków. Właściwe uchwycenie czasu maceracji powoduje uchwycenie niepowtarzalnych smaków potrawy.
Mam od czasu do czasu okazję to spożywać, jak się dobrze sprawuję. To na zdjęciu lepiej wygląda. Co, jeżeli jeszcze lepiej smakuje?! A potrawa bombowa!

Komentarz został ukrytyrozwiń

5+ za paprykę :)
Paprykę uwielbiam a podany przepis kuszący.

Komentarz został ukrytyrozwiń

@Szczurzewska: Terima Kasih = Dziękuję :)
@Pisula: Idealna interpretacja mojej "nowo mowy" :) Dziekuję.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 23.09.2010 20:38

Nie znam zwrotu "przemacerowanie"

Czy chodzi o łacińskie "maceratio" - rozmoczenie?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Smakowitości :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.