Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Daoud pasha – czyli arabskie kuleczki mięsne z orzechami

Redakcja
LGBT Arab logo
LGBT Arab logo
Bardzo specyficzna, aromatyczna i ostra – taka jest właśnie kuchnia arabska. Większość potraw wymaga wprawdzie długiego przygotowywania, ale możecie mi wierzyć, że efekt końcowy jest tego warty.

Dzisiaj pokażę, jak niedużym kosztem
można zrobić wspaniałe arabskie kuleczki mięsne z orzechami
. Potrawa przypomina
nieco nasze pulpety mięsne w sosie pomidorowym. Jednak każdy, kto choć raz jej spróbował, doskonale pamięta jej niepowtarzalny smak.

Danie zrobione według poniższego przepisu wystarczy dla sześciu osób.

Moim osobistym sekretem jest podawanie arabskich potraw z
sałatką przygotowaną z marynowanych warzyw. Taką marynatę robi się bardzo
prosto. Do kamionkowego garnka wrzucamy pokrojone w słupki lub kostkę ulubione
warzywa. Mogą być to marchewki, pietruszki, cebulki (małe dymki można marynować
w całości) i inne wybrane przez nas. Do całości dodajemy kawałek korzenia
imbiru, listek laurowy, parę ziarenek pieprzu i ziele angielskie. Następnie
zalewamy wszystko oliwą z oliwek, tak, aby dokładnie pokryła
warzywa. Szczelnie zamykamy i zostawiamy na mniej więcej dwa tygodnie. Później
wystarczy odsączyć warzywa z oliwy i mamy świetną sałatkę. Dodatkowym sekretem
jest to, że oliwy z marynaty można użyć po raz drugi (na przykład do marynowania
mięsa przed upieczeniem).

Ale wracajmy do naszych kuleczek

Do maszynki do mielenia mięsa wrzucamy kilogram
jagnięciny, mięsa wołowego lub cielęcego. Mielimy trzy razy, tak, aby otrzymać
jednolitą masę, którą przyprawiamy jedną łyżeczką zmielonego cynamonu, i po jednej
czwartej łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego i kolendry. Solimy i pieprzymy
do smaku, wyrabiamy ręką i formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha
laskowego.

W dużym, w miarę płaskim garnku o grubym dnie, rozgrzewamy
4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojane w półplasterki dwie cebule i smażymy
aż się zeszkli i zezłoci.

Teraz dodajemy kuleczki mięsne i smażymy aż się zrumienią.
Arabskie kobiety potrząsają przy tym rondlem zamiast mieszać potrawę łyżką.
Kiedy kuleczki są już rozkosznie rumiane, wsypujemy do rondla 6 łyżek drobno
posiekanych włoskich orzechów. Moim małym sekretem jest zastąpienie połowy
orzechów migdałami, które nadają specyficzną goryczkę i tajemniczy wschodni
posmak. Smażymy całość kolejne dwie minuty, a następnie dodajemy pół szklanki
pasty pomidorowej, którą rozprowadzamy wodą. Musi jej być tyle, by sos lekko pokrył
mięso.

Potrawę doprawiamy sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż do zgęstnienia sosu. Krótko przed
podaniem posypujemy całość drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Oprócz sałatki warto daoud pashę podawać ze świeżym
pieczywem.
Smacznego i niech Allah prowadzi was w krainę tysiąca
smaków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto