Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10554 miejsce

Darek Kuźniak serwuje obiad z wolnowaru

Szef kuchni Darek Kuźniak – Ambasador marki Crock-Pot w Polsce w ramach promocji idei slow-cookingu opracował serię autorskich przepisów na potrawy z wolnowaru. Pierwsze z nich to trzydaniowy posiłek, który można podać na rodzinny obiad.

Krem z groszku / Fot. Smaczne Ujęcia dla Crock-PotKrem z groszku / Fot. Smaczne Ujęcia dla Crock-PotAutorskie przepisy na zupę z groszku, tagliatelle z łososia w białym sosie i zapiekane jabłka z cynamonem gwarantują pełnie smaków, powoli uwalniane aromaty i sukces kulinarny osiągnięty bez większego wysiłku.

Krem z groszku
Składniki:
Groszek zielony ( może być również mrożony) 0,5 kg.
Cebula 1 szt.
Oliwa 50ml
Bulion warzywny 0,5 l
Śmietana 20% 200ml.
Mięta świeża 4 gałązki
Natka pietruszki 4 gałązki
Sól szczypta
Pieprz szczypta

Opis:
Cebulę zeszklij na patelni, przełóż do Crock-Pot, zalej bulionem. Kolejno dodaj natkę pietruszki (siekaną) i śmietanę. Ustaw na poziomie LOW na 90 min. Dodaj listki mięty i zblenduj.
Całość przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem.
*Podaj z listkami mięty i płatkami gorzkiej czekolady.

Tagliatelle z łososia w białym sosie
Składniki:
Filet z łososia 400 g.
Śmietana 20% 200 g.
Bulion warzywny 200 ml.
Koper świeży 1 pęczek
Kapary 1 łyżka
Parmezan 20 g.
Pieprz biały szczypta
Tagliatelle 1 opakowanie
Pomidory cherry kilka sztuk do dekoracji*

Opis:
Pokrojonego w kostkę łososia, przełóż do Crock-Pota, zalej bulionem, dodaj śmietanę, kapary oraz pieprz biały. Przykryj pokrywą wybierz tryb High i ustaw czas na 2 godziny.
Tagliatelle ugotuj w oddzielnym garnku, w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przełóż do Crock- Pota. Dodaj parmezan tarty drobno oraz siekany koperek. Wymieszaj.
*Do dekoracji użyj pomidorków cherry.

Zapiekane jabłka z cynamonem
Składniki:
Jabłka średniej wielkości 4 szt.
Cynamon mielony 1 łyżeczka mała
Cukier trzcinowy 120g.
Sok jabłkowy 150 ml.

Składniki kruszonki:
Mąka 100g.
Cukier 50g.
Masło 50g.
Wiórki kokosowe lub sezam 15g.
*Wszystkie składniki wymieszaj razem, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki do zastygnięcia.

Opis:
Do Crock-Pot wrzuć obrane jabłka i pokrojone w kostkę masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Całość podlej sokiem. Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 3 godziny. Po ukończeniu cyklu, zetrzyj na tarce jarzynowej kruszonkę. Posyp nią jabłka w misie i wstaw do zapieczenia na 220 stopni do piekarnika na 10min.
*Podawaj np. z lodami waniliowymi lub jogurtowymi.


Smacznego!


Darek Kuźniak - Ambasador marki Crock-Pot w Polsce określany jest jako Szalony Artysta Kulinarny. Jest finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował jako sous-chef w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen, jest laureatem prestiżowych konkursów, oraz Doradcą i Kreatorem menu. Doświadczenie zdobywał w uznanych restauracjach we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. W pracy odzwierciedla swoją osobowość – odrzuca stereotypy i wytycza własną kulinarną ścieżkę szlakiem niekonwencjonalnych połączeń składników i narzędzi, która prowadzi do krainy niepowtarzalnych kompozycji smakowych.

Gotowanie w stylu wolnym - Popularyzacja sztuki gotowania przyczyniła się do edukacji i większej świadomości w tej dziedzinie na całym świecie. Ludzie poszukują nowych metod, technik i rozwiązań, które wyniosą smak na nowy poziom. Zapewnić mogą to m.in. wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Poczciwy tłumacz Google przetłumaczył Tagliatelle jako kluski.
No ale gdzie pan, a gdzie cham...

Ze szczyptą soli i pieprzu ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.