Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

24277 miejsce

,,Dawno temu w Jastarni" cz. 2

Rekonstrukcja życia rodzin rybackich w Jastarni. Impreza przygotowana przez Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie w Jastarni.

,,Stare podania i zwyczaje stopniowo zanikają i wprędce zapewne nie pozostanie po nich ślad". - pisał w listopadzie 1933 r. do rybaków Antoni Hryniewiecki, Naczelnik Morkiego Urzędu Rybackiego w Gdyni.

By ,,ocalić je od zapomnienia", Oddział Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Jastarni 4 maja 2013 r. zorganizował spektakl ,,Jak żyli i pracowali dawni mieszkańcy Jastarni przed stu laty".

Oprócz przedpołudniowego widowiska połowu łososia laskornem u wód Bałtyku, członkowie ZK-P przy zabytkowej ,,Chacie rybackiej" przedstawili scenki z życia rodzin rybackich.

Pokazano sposób wędzenia ryb, suszenie i naprawianie sieci, przygotowanie pali do żaków, skręcanie lin (lejprów) spacjalnym kołowrotem, wyrób tabaki.

Kobiety, ubrane jak ongiś, prały ręcznie na riwie, po czym pranie wieszały przed chatą, przędły wełnę na kołowrotku, robiły na drutach, haftowały i szyły. Przy tym śpiewały piosenki rybackie przy akompaniamencie harmoszki.

,,Skąd się ten śpiew wyrobił?" - pytał ks. Hieronim Gołębiewski w ,,Obrazkach rybackich". I daje odpowiedź: ,,Przypuszczam, że oprócz wrodzonego talentu przyczyniło się do tego i odosobnienie rybaków. Rzadko kto z kraju się sprowadza, więc śpiew mógł się nie tylko w swej pierwotnej czystej formie utrzymać, ale nawet za pomocą swojskich talentów wyrobić i dojść do tej doskonałości, w jakiej jest obecnie; a nie obawiać się należy, ażeby się zepsuł, bo już małe dzieci, siedząc razem przed kościołem, nucą za dorosłymi w kościele".


Podczas gdy nasze kaszubskie bialki pracowały i śpiewały, meżczyźni suszyli laskorn po rannym połowie i odpoczywali przy ,,bajerszu" - piwie i zapewne rozmawiali o rybackim rzemiośle.

Turyści, jak też mieszkańcy Jastarni mogli oglądać nie tylko wyjątkowe scenki z życia rodzin rybackich, ale też obejrzeć wnętrze ,,Chaty rybackiej" czy uraczyć się tradycyjnymi specjałami kulinarnymi, jak: chleb ze smalcem i ogórkiem, ciastem drożdżowym (kuchem) i waflami, czyli goframi z cukrem pudrem.

Wszystkim uczestnikom podobała się taka forma prezentacji życia i pracy rybaków i ich rodzin. Piszą się na kolejne takie imprezy, a oryginalny pomysł Zrzeszeńców z Jastarni przypadł do gustu widzom. Chciałoby się rzec: ,,Do uzdrzenia!"

Literatura: Ks. Hieronim Gołębiewski, ,,Obrazki rybackie", Wydawnictwo Region 2008. Śpiew przy kołowrotku / Fot. Jolanta SelinWidzowie przy Chacie / Fot. Jolanta SelinSkręcanie lin / Fot. Jolanta SelinSkręcanie lin / Fot. Jolanta SelinOdpoczynek po połowie łososi / Fot. Jolanta SelinSuszone ryby przed Chatą, zażywanie tabaczki / Fot. Jolanta SelinRobótka na drutach (wizeraja) / Fot. Jolanta SelinPrzy pracy i śpiewie / Fot. Jolanta SelinTak się kiedyś prało / Fot. Jolanta SelinPoszewka uszyta! / Fot. Jolanta SelinSzycie skarpety / Fot. Jolanta SelinMała rybacka córeczka w Chacie / Fot. Jolanta SelinSprawdzanie pierza w nowej poduszce / Fot. Jolanta SelinKaszubskie jestku / Fot. Jolanta SelinRozmowy o połowach / Fot. Jolanta SelinPani prezes ZK-P w Jastarni i wędzarz Marek Konkel / Fot. Jolanta SelinChata na ulicy Rynkowej w Jastarni / Fot. Jolanta SelinLejpry - skręcanie lin / Fot. Jolanta SelinRybacka narada / Fot. Jolanta SelinSuszenie sieci / Fot. Jolanta SelinWędzenie ryb / Fot. Jolanta SelinPan Stanisław przy bejtowaniu sieci / Fot. Jolanta SelinNaprawa sieci / Fot. Jolanta SelinRybak wędzi ryby / Fot. Jolanta SelinRozmowy o dawnym życiu w Jastarni / Fot. Jolanta SelinTak się żyło w Jastarni / Fot. Jolanta SelinPrzy skręcaniu lin / Fot. Jolanta SelinPrzy skręcaniu lin / Fot. Jolanta SelinLejper skręcony / Fot. Jolanta SelinWyrób tabaki / Fot. Jolanta SelinCidzena - trawa morska do wypełniania sienników, wykorzystywana również do innych celów domowych / Fot. Jolanta SelinTakże grano na tych skrzypcach / Fot. Jolanta SelinŁóżko w Chacie / Fot. Jolanta SelinWyrabianie sieci w checzach / Fot. Jolanta SelinDzieło pani Marii Konkel / Fot. Jolanta SelinPróba gotowania na piecu kaflowym / Fot. Jolanta SelinPrzygotowanie pala do żaków / Fot. Jolanta Selin

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Zdjęcia już są, były w przygotowaniu. Zapraszam do obejrzenia.
Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wspaniała sprawa! Szkoda, że tylko jedno zdjęcie. Bardzo mnie zaciekawił temat. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.