Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

68555 miejsce

Degustator Roku 2009 - Zwyciężyła Polka!

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2010-02-23 13:33

Spośród 2000 osób z całego świata najlepszym degustatorem piwa wybrano kobietę. Zwyciężczyni nazywa się Joanna Wasilewska i pracuje w białostockim browarze. Tytuł Degustatora Roku w ogólnoświatowym konkursie przeprowadzonym przez SABMiller przypadł jej już drugi raz z rzędu.

Aż 2000 profesjonalnych degustatorów z grupy SABMiller intensywnie degustowało piwo
przez 12 miesięcy. Finał składał się z trzech konkurencji: z rozpoznawalności
gatunku, z identyfikacji 10 różnych zapachów oraz rozpoznania, uporządkowania i
zeskalowania natężenia jednego ze związków chemicznych.

- "Konkurs "Degustator roku SABMiller" to wiarygodny i stosowany wyłącznie w
SABMiller system oceny osób, które zawodowo i regularnie degustują piwo w ramach
paneli w regionalnych centralach firmy na całym świecie. Podstawową ideą konkursu
jest znalezienie osoby, która potrafi w sposób perfekcyjny identyfikować cechy
sensoryczne piwa" - tłumaczy Jacek Winiarski, dyrektor browaru w Białymstoku.

W tym roku uczestnicy konkursu degustowali piwo jednocześnie, ale w swoich krajach.
W finale znaleźli się reprezentacji poszczególnych kontynentów: Afrykę reprezentował
Jeremiah Kamambi,
Azję - Jaideep Wanchoo, Europę - Joanna Wasilewska, Amerykę
Łacińską - Jose Louis Magana Fajardo, Amerykę Północną - Joanne Sundermeier, a
Południową Afrykę - Frida Derhmann.

Panel pod kierownictwem Mistrzyni
Joanna prowadzi panel degustacyjny w browarze w Białymstoku. Panel to zespół
odpowiednio dobranych osób o ponadprzeciętnej wrażliwości na odbieranie smaku i
zapachu. Degustatorzy, którzy uczestniczą w panelu degustacyjnym, to pracownicy
zatrudnieni w różnych obszarach: produkcji, laboratorium, administracji, planowaniu,
IT czy technice.
- "Szukamy ludzi o określonych predyspozycjach, a następnie ich szkolimy i
sprawdzamy. Ze wszystkich kandydatów tworzymy grupę około 20 osób, często
wyczulonych na różne zapachy. Uczymy się od siebie nawzajem. W swojej inności
stanowimy jedno na panelu. Kiedy panel pracuje już jakiś czas, okazuje się, że
potrafimy tym samym językiem nazywać wszystkie zapachy, które czujemy w piwie po to,
by nieustannie monitorować jakość smakowo-zapachową istotną z punktu widzenia
konsumenta" - przekonuje Degustatorka Roku.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.