Facebook Google+ Twitter

Degustatorzy łączcie się, czyli o lubelskim Festiwalu Smaków

Zdrowe i naturalne produkty żywnościowe oparte na tradycyjnych recepturach mają wielu zwolenników. W trwający weekend będą oni mieli okazję dostarczyć przyjemności swoim kubkom smakowym.

 / Fot. Elżbieta RubiecW dniach 19 - 20 czerwca odbywa się Kiermasz Produktów Regionalnych "Festiwal Smaków".
Mieszkańcy Lublina mają szansę nabyć zapasy smacznej i naturalnie wytwarzanej żywności podczas organizowanej przez Galerię GALA comiesięcznej edycji kiermaszu. Następna odsłona dopiero na jesieni, warto więc wybrać się do Galerii już teraz.

Wystawcy zaproponowali liczne promocje cenowe i degustacje, zaś niektóre z produktów są trudno dostępne w normalnych sklepach - zwłaszcza, że do Lublina przybyli najlepsi producenci z różnych zakątków kraju, min. z Markowa, Kościeliska, Białegostoku, Łask, Handzlówki. Bogactwo regionalne zachęcało do spróbowania i nabycia smakołyków. Wśród prezentowanych wyrobów znalazły się: ekologiczne warzywa i owoce, konfitury, miody, ciasta staropolskie, piwa i nalewki tradycyjne, herbaty i soki owocowe, kiełbasy, szynki, wędliny, pieczenie, pieczywo pełnoziarniste, chleby na zakwasie, smalec wiejski, swojskie sery, a także różnego rodzaju tarty francuskie i ciasta. Wystarczyło przejść się między wystawianymi stoiskami, by poczuć głód w żołądku.

Uzupełnienie doskonałych produktów stanowiły punkty sprzedaży proponujące przedmioty rękodzieła przydatne w każdym gospodarstwie, zwłaszcza w kuchni.

 / Fot. Elżbieta RubiecW porównaniu z poprzednimi edycjami tej cyklicznej imprezy sytuacja była nieco inna - między stoiskami nie przemieszczało się zbyt wiele osób, jednak mimo to degustatorzy przyciągani byli bliżej poszczególnych stanowisk, nie musieli przepychać się łokciami do przepełnionych stolików. Wiktuały wydzielały zmysłowe zapachy drażniące nozdrza, można je było nie tylko skosztować, ale też kupić.

Sporządzane według niegdyś popularnych, teraz być może zapomnianych receptur, prezentujące się na talerzach, półmiskach i tackach wyroby były prawdziwą ucztą kulinarną dla koneserów smaków. Z pewnością największym powodzeniem cieszyły się nalewki oparte na tradycyjnych recepturach, robione na miodzie z takich składników jak bez, maliny czy melisa. Wyjątkowo smaczne rozgrzewały gardło już po kilku łykach. Festiwal cieszy się dużym powodzeniem zarówno wśród odwiedzających, jak i wystawców. Silnym punktem tej imprezy jest fakt, że nie są to towary masowej produkcji, zaś wytwórcy posiadają liczne nagrody i certyfikaty jakości.

 / Fot. Elżbieta RubiecFestiwal Smaków jeszcze trwa, 20 czerwca (niedziela) w godzinach 10 - 17 warto zatem udać się do Galerii GALA, by skosztować i nabyć regionalne smakołyki.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

Jolu ;)
Pierogi ruskie to mój rarytas wśród smakołyków.
A w temacie nauki, to my uczymy się od Ciebie - nie tylko smaku, ale i miejsca znaków interpunkcyjnych,
tylko system informatyczny bywa czasami oporny na tą wiedzę :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Też mi się te zdjęcia spodobały. Dużo się jeszcze muszę uczyć. Na życzenie poprawiam link do pierogów :)) http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080517/POWIAT06/918498853

Komentarz został ukrytyrozwiń

jakie foty... no no no:D

Komentarz został ukrytyrozwiń

Daleko, nawet do lubuskiego Budachowa, gdzie dziś Festyn Ruskich Pierogów - http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080517/POWIAT06/918498853, a tak smakowicie. I miód, malina...

Komentarz został ukrytyrozwiń

:)

I bez przechodzenia między wystawianymi stoiskami - poczułam głód w żołądku,
którego samo przeczytanie "smakowitego" tekstu nie nasyciło.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.