Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17006 miejsce

Dlaczego czasem warto pić w pracy?

Amerykańscy naukowcy po przeprowadzeniu pewnego eksperymentu, stwierdzili, że alkohol poprawia kreatywność. To dobra wiadomość dla lubiących napić się przy pracy. Teraz będą mieć na to racjonalne usprawiedliwienie

Sonda

Pijasz w czasie pracy?

Color martini mayas drink / Fot. Dennis Mojado/wikimedia/Commons 2.0Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Chicago przeprowadzili ciekawy eksperyment, który pozwala stwierdzić, że spożycie umiarkowanej ilości alkoholu, poprawia twórcze myślenie i tym samym może być pomocne w pracy. Ujmując to inaczej - po paru piwach nie będzie nam łatwo rozwiązać zadanie matematyczne, za to zadanie "zagadkę", jak najbardziej.

Eksperyment naukowy polegał dokładniej na tym, że podano badanym drinki z wódki żurawinowej podczas seansu animowanego filmu "Ratatuj". Kiedy badani mieli już po 0,7 promila alkoholu we krwi, podano im do rozwiązania zadanie matematyczne. Jak można się domyślić, wyniki były dużo gorsze niż w przypadku osób trzeźwych.

W kolejnej części eksperymentu, badani otrzymali do rozwiązania zadanie polegające na kojarzeniu słów. To badanie wymagało kreatywności i abstrakcyjnego myślenia. Z tymi zadaniami badani poradzili sobie doskonale. Na dodatek zrobili skuteczniej i w dużo krótszym czasie niż osoby trzeźwe. Zapewnili równocześnie, że rozwiązanie tych zadań przyszło im niesłychanie łatwo.

Naukowcy podejrzewają, że działanie alkoholu na ludzki mózg powoduje wyostrzenie intuicji równocześnie przytępiając nasze zmysły, co pozwala skuteczniej poradzić sobie naszemu mózgowi z zadaniami abstrakcyjnymi.

Wyniki swoich badań amerykańscy uczeni opublikowali w czasopiśmie "Consciousness and Cognition" o czym donosi Businessweek.com

Wnioski jakie się nasuwają same - czasem dla lepszego efektu pracy, by wzmocnić swoją kreatywność, warto napić się drinka, oczywiście wszystko z umiarem.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Johny Walker
  • Johny Walker
  • 19.04.2012 15:16

Zgadzam się w 100% z przedmówcą!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Benedykt Present
  • Benedykt Present
  • 19.04.2012 14:43

W miejscu naszej pracy powinien stać otwarty barek z piwem, szampanem, brendy, koniakiem Martel oraz (ewentualnie) z zakąskami. Pracowalibyśmy wtedy najwydajniej w świecie, więc te trunki na koszt firmy. Tyle mi przychodzi do głowy przy próbie skomentowania tego artykułu. Pozdrawiam Szanowną Autorkę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.