Facebook Google+ Twitter

Do Polski trafiło skażone mięso z Irlandii?

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2008-12-08 10:12

Dwa polskie zakłady importowały wieprzowe mięso z irlandzkich zakładów, w których wykryto dioksyny. Nie musi to jednak oznaczać, że do naszego kraju trafiło skażone mięso.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej, że zlokalizowano przetwórnie w województwie wielkopolskim i mazowieckim, które sprowadziły około 500 ton mięsa wieprzowego z podejrzanych zakładów w Irlandii. Była to głównie wątroba i boczek.

Służby wycofają wieprzowinę z tych zakładów i sprawdzą, gdzie to mięso trafiło. Służby prewencyjnie zatrzymają do wyjaśnienia produkty wieprzowe, importowane z Irlandii. KrzysztofJażdżewski dodał, że badanie potrwa około tygodnia.

Eksperci uspokajają, że jednorazowe spożycie mięsa, skażonego dioksynami nie jest szkodliwe. Negatywnych skutków można się spodziewać tylko wtedy, gdybyśmy jedli je przez dłuższy czas.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.