Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

65244 miejsce

Do siego roku!

"Obce rzeczy wiedzieć dobrze jest - swoje obowiązek" - tak brzmi motto "Encyklopedii staropolskiej ilustrowanej" Zygmunta Glogera. Przypomnijmy więc sobie, jak drzewiej w Polszcze bywało.

Zygmunt Gloger, prawdziwy humanista przełomu XIX i XX stulecia, etnograf, znawca folkloru, archeolog, historyk i krajoznawca w jednej osobie, tak oto objaśnia w swej "Encyklopedii staropolskiej ilustrowanej":
Lata ery chrześcijańskiej liczyły się od dnia narodzin Jezusa Chrystusa. W dniu więc Bożego Narodzenia styka się lato stare z nowem, czyli w mowie dawnych Słowian dwa "gody". Stąd powstała nazwa pierwszego miesiąca po tych godach, "stycznia", i nazwanie świąt Bożego Narodzenia "Godami". Jakoż naród polski przez długie wieki inaczej świąt tych nie nazywał, a choć klasy wyższe i literaci zaniechali używania tej nazwy w XVIII w., to jednak lud wiejski, jako największy konserwatysta w rzeczach narodowej mowy i obyczaju, dotąd Boże Narodzenie tylko Godami mianuje. (...) U ludu naszego "Gody" znaczą czas od Bożego Narodzenia do Trzech Króli, w którym wszystkie wieczory nazywano "świętemi", wystrzegając się podczas tychże wszelkiej pracy a tylko spędzając czas na wzajemnych odwiedzinach, ugaszczaniu i śpiewaniu prastarych pieśni, które duchowieństwo postarało się zastąpić jasełkami i kolędami o narodzeniu Jezusa Chrystusa.
Bóg się rodzi / Fot. Marta Jenner
O słowiańskich korzeniach Godów pisze Ratomir Wilkowski w tekście Godowe święto, czyli jak świętowali nasi słowiańscy pradziadowie

Tenże lud, któremu obce było łacińskie słowo vigilia (czuwanie), dzień poprzedzający Gody nazywał Wilją lub bardziej swojsko - pośnikiem i gorąco wierzył, że należy go uczcić uroczystą wieczerzą - postną, lecz złożoną z wielu dań. Lud spożywał zwykle siedem potraw, warstwy średniozamożne dziewięć, a panowie - jedenaście. Należało skosztować choćby odrobinę każdej z nich, aby biesiadnika nie ominęła żadna przyjemność w nadchodzącym roku.

Jeszcze w okresie międzywojnia Maria Ochorowicz-Monatowa, autorka "Uniwersalnej książki kucharskiej" (z ilustracjami i kolorowemi tablicami, odznaczonej na wystawach w Warszawie w roku 1910 i 1926), proponowała na skromny obiad wigilijny następujące menu:
- barszcz z uszkami
- zupa rybna z kluseczkami lub zupa z karpia z rodzynkami z groszkiem ptysiowym
- szczupak po polsku w galarecie
- karp w szarym sosie
- lin duszony z chrzanem
- sandacz z jajkami na twardo
- kompot z suszonych śliwek
- budyń migdałowy z szodonem (sosem z ubitych żółtek i gorącego białego wina, z dodatkiem skórki owoców cytrusowych)
- kutia
- łamańce z makiem.
Lud jadał nie tak wykwintnie, ale równie smacznie - głównie to, co ofiarowały pole, ogród, sad i las.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Wszystkiego najpiekniejszego, wiele zdrowia pomyslnosci zyczymy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Marto, Tobie również najlepsze życzenia. Rzeczywiście, zmieniają się obyczaje.
Pod artyk. Ewy Krzysiak o opłatku napisałam , że i ten obyczaj stracił swą wagę, na rzecz elektronicznej poczty i wirtualnego dzielenia się "chlebem powszednim".
Kiedyś otrzymywałam w poczcie z kartką świąteczną, często zrobioną przez nadawcę, choćby kawałek opłatka co łącznie nazbierało się byśmy mieli się czym dzielić z dala od ojczystej tradycji-
pielęgnując ją i zachowując ją jednocześnie.
Już drugi rok z rzędu płatki macy posłużyły nam do podtrzymania obyczaju dzielenia się życzeniami "chleba powszedniego".
Łącze moc pozdrowień i myśli świątecznych BRK

Komentarz został ukrytyrozwiń

Życzę Wszystkim bez wyjątku pogody ducha,ciepła od najbliższych i dobroci od wszystkich.
Przepraszam jednocześnie wszystkich których czasem obraziłem-szczególnie p.Jadwigę Kowalczyk oraz p.Rafała Gdaka. Obiecują na przyszłość solidną poprawę i szacunek dla wszystkich.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 23.12.2010 19:45

Świetne :) Do siego roku, Marto!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.