Facebook Google+ Twitter

Dobrodziejstwo czereśni

Lato w pełni i większość z nas chętnie korzysta z pięknej pogody, spędzając czas na powietrzu. Ta piękna pora roku oferuje nam wiele dobrodziejstw - w warzywniakach pojawiają się pyszne owoce sezonowe, których do woli możemy smakować.

Jednymi z bardziej wyczekanych przez cały sezon zimowo-jesienny są czereśnie, nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Oprócz wybornego smaku posiadają wiele walorów zdrowotnych.
Są doskonałym sprzymierzeńcem będących na diecie, ponieważ poprawiają trawienie," wymiatając" z naszego organizmu toksyny oraz resztki przemiany materii. Są niskokaloryczne, więc możemy je jeść bez obaw, że przybierzemy na wadze (ale uwaga! surowe owoce dość długo pozostają w żołądku, więc osoby z chorobą wrzodową nie powinny ich spożywać w tej postaci). Po spożyciu unikajmy jednak picia wody, gdyż może to wywołać biegunkę.

Zawierają sporo witamin i składników odżywczych, m.in. witaminy A, C i z grupy B, jod, wapń, żelazo i potas,dzięki któremu usuwany jest nadmiar soli. Podobnie jak ich dobre koleżanki wiśnie są zasadotwórcze, więc są pomocne w odkwaszaniu organizmu. Dobra wiadomość dla pań: regularne ich jedzenie spowalnia proces starzenia się skóry i ujędrnia ją.

Czereśnie to doskonała przekąska, a ich słodki smak urozmaici wiele potraw. Warto korzystać z tego, co daje nam natura w tym gorącym okresie.

Sałatka z czereśni i sera koziego
 / Fot. PAP/Szymon Pulcyn
składniki:
- główka sałaty rzymskiej
- 30 dag czereśni
- 25 dag sera koziego
- 100 g płatków migdałowych
- 20 dag chudego bekonu
- łyżka stołowa musztardy miodowej
- slodka papryka
- 2 łyzki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek


Sałatę dokładnie umyć, odsączyć, a porwane listki umieścić w dużej misce. Następnie wydrylować czereśnie i podzielić je na połówki. Ser kroimy w drobną kostkę, a bekon podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić, by wszystkie smaki zdążyły się połączyć. W tym czasie przygotowujemy sos. Musztardę, wodę, oliwę i słodką paprykę mieszamy i dodajemy do sałatki. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Tak przygotowana sałatka stanowi świetną przystawkę na przyjęcie urządzone przy grillu.

Życzę smacznego.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Tradycyjna konfitura z czeresni i porzeczek:
2 kg czeresni
1 kg czerwonej porzeczki
1.5 kg cukru
1.Zmiksowane porzeczki podgrzać na dośc silnym ogniu do momentu, aż sok zerobi sie "szklisty" (przejrzysty)
2. Przetrzeć porzeczki do większego garnka
3. do soku wrzucic wypestkowane czereśnie i podgrzewac ok 10 min.
4. Dodac cukier i na wolnym ogniu smazyć 20-30 min.
5. przekładac do czystych słoików, zamknąć gorące

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja o wiśniach a Ty o czereśnach. Super!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.