Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

102619 miejsce

Domowa karmelówka [Przepis]

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2012-06-07 01:06

Całkiem prosty przepis dla amatorów i amatorek nieco mocniejszych trunków.

1/2 dkg śliwek suszonych, 1 dkg rodzynek, 1/2 dkg migdałów, 3 dkg cukru, 1/2 laski wanilii, 400 ml wody, 400 ml orzechówki, 500 ml spirytusu.

Śliwki, rodzynki i wanilię drobno pokroić. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, posiekać. Wszystkie składniki wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przygotować karmel. W tym celu cukier podgrzać na patelni a następnie wymieszać z ugotowaną i wystudzoną wodą, dodać do spirytusu. Trunek przefiltrować najlepiej przez watę i dodać orzechówkę. Wszystko wymieszać, zlać do butelek, zakorkować i odstawić na 5 dni. Bardziej niecierpliwi mogą już skosztować po 4 dniach. Tylko nie za dużo, bo potrafi zakręcić w głowie.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 08.06.2012 12:19

smak wyborny ale mocna...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Od samego czytania jestem już pijana!.
Co będzie dalej?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.