Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

14800 miejsce

Domowa karmelówka [Przepis]

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2012-06-07 01:06

Całkiem prosty przepis dla amatorów i amatorek nieco mocniejszych trunków.

1/2 dkg śliwek suszonych, 1 dkg rodzynek, 1/2 dkg migdałów, 3 dkg cukru, 1/2 laski wanilii, 400 ml wody, 400 ml orzechówki, 500 ml spirytusu.

Śliwki, rodzynki i wanilię drobno pokroić. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, posiekać. Wszystkie składniki wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przygotować karmel. W tym celu cukier podgrzać na patelni a następnie wymieszać z ugotowaną i wystudzoną wodą, dodać do spirytusu. Trunek przefiltrować najlepiej przez watę i dodać orzechówkę. Wszystko wymieszać, zlać do butelek, zakorkować i odstawić na 5 dni. Bardziej niecierpliwi mogą już skosztować po 4 dniach. Tylko nie za dużo, bo potrafi zakręcić w głowie.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 08.06.2012 12:19

smak wyborny ale mocna...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Od samego czytania jestem już pijana!.
Co będzie dalej?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.