Facebook Google+ Twitter

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy to fantastyczny deser na gorące dni w dodatku zdrowy i niskokaloryczny a przede wszystkim wiemy z czego się składa – malin, miodu i herbaty – banalne! W smaku – niebanalne!

Domowy sorbet malinowy / Fot. Kulinarnie NiebanalnieDomowy sorbet malinowy to fantastyczny deser na gorące dni w dodatku zdrowy i niskokaloryczny a przede wszystkim wiemy z czego się składa – malin, miodu i herbaty – banalne! W smaku – niebanalne!

Do przygotowania sorbetu potrzebne będą:
100 g mrożonych malin
1-2 łyżki miodu
100 ml naparu z zielonej herbaty

Podane proporcje wystarczą do przygotowania sorbetu dla 2 osób


Z herbaty zielonej (sencha z maliną i poziomką) sporządzamy napar (na 100 ml wody 1 łyżeczka herbaty). Pamiętajmy aby tę herbatę parzyć wodą o temperaturze 70-80 St. C dzięki czemu nie traci cennych właściwości które nie są odporne na zbyt wysokie temperatury. Gdy herbata wystygnie słodzimy ją 1-2 łyżki miodu.

100 g mrożonych malin miksujemy i dodajemy do nich napar z herbaty z miodem. Całość dokładnie mieszamy i porcjujemy do foremek na lód. Ja wybrałam w kształcie kwiatków:)


Foremkę z sorbetem wkładamy do zamrażarki na około 0,5-1 godzinę. I gotowe.

Pozostaje nam jedynie wyjąć kostki malinowego sorbetu z foremki i podać w atrakcyjny sposób


Sorbet świetnie smakuje z sosem pomarańczowym, przepis na deserowy sos pomarańczowy lub z płynną gorącą czekoladą jak na zdjęciu poniżej. Polecam czekoladę z 70% zawartością ziarna kakao z Ghany z prażonymi ziarnami kakao

Domowy sorbet malinowy

Kulinarnie Niebanalnie

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.