Facebook Google+ Twitter

DOROŚLI POWINNI SPOŻYWAĆ DWA RAZY WIĘCEJ OWOCÓW I WARZYW

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2014-08-22 10:18

Najnowsze światowe badania, które zostały zawarte w Global Phytonutrient Report, wskazują na niedostateczne spożycie owoców i warzyw w diecie osób na całym świecie.

Rozbieżność pomiędzy zalecaną ilością owoców i warzyw, a tym co faktycznie spożywają dorośli, wskazuje również na to, że dorośli na całym świecie nie przyswajają w stopniu wystarczającym, ani pod względem ilości, ani różnorodności roślinnych składników odżywczych – organicznych związków znajdujących się w owocach i warzywach – niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka. Choć dotychczas nie opracowano konkretnych rekomendacji dotyczących spożycia roślinnych składników odżywczych, które byłyby uniwersalne na całym świecie, rosnąca liczba badań wskazuje, że spożywanie żywności bogatej w roślinne składniki odżywcze może zapewnić szereg korzyści zdrowotnych – od poprawienia kondycji oczu, kości i serca, po wspieranie funkcjonowania mózgu oraz układu odpornościowego. Wiele roślinnych składników odżywczych jest równocześnie silnymi antyoksydantami, które mogą pomóc w zwalczaniu uszkodzeń, którym bezustannie ulegają komórki naszego ciała.

“Wyniki przedstawione w raporcie podkreślają konieczność podniesienia świadomości dorosłych na całym świecie dotyczącej związku pomiędzy spożyciem owoców i warzyw, a dostarczaniem roślinnych składników odżywczych do organizmu” – powiedział dr Keith Randolph, strateg technologii żywienia w Nutrilite Health Institute oraz współautor badań opublikowanych w British Journal of Nutrition.

Wpływ niedostatecznej konsumpcji owoców i warzyw oraz problemu z ich dostępnością na spożycie roślinnych składników odżywczych

Badania skupiały się wokół efektu, jaki niedostateczna konsumpcja owoców i warzyw wywiera na spożycie roślinnych składników odżywczych w każdym z 13 regionów objętych badaniem. Analizy wykazały, że u dorosłych jedzących codziennie pięć lub więcej porcji owoców i warzyw, spożycie roślinnych składników odżywczych było dwa do sześciu razy wyższe niż w przypadku dorosłych spożywających mniej niż pięć porcji każdego dnia.

Ponadto, raport uwzględnia zróżnicowanie oraz dostępność owoców i warzyw w każdym z regionów. Dzięki temu widoczne jest, że przeciętne spożycie roślinnych składników odżywczych znacząco różni się pomiędzy regionami, co odzwierciedla ograniczoną dostępność niektórych owoców i warzyw. Oto niektóre z kluczowych wyników:
• Regiony Europejskie: W porównaniu do innych regionów, u dorosłych z regionów europejskich – w szczególności w Europie Północnej – występuje wysokie spożycie alfa oraz beta-karotenu, co przypisać można relatywnie szerokiej dostępności marchwi. Te roślinne składniki odżywcze znane są ze swego korzystnego wpływu na prawidłowy rozwój oraz wzrost.
• Regiony Azjatyckie: Dorośli w regionie Azji (A), obejmującym Chiny i Indie, spożywają stosunkowo niewiele kwasu elagowego, ze względu na ograniczoną dostępność owoców jagodowych. Wykazano, że kwas elagowy jest niezbędny dla zdrowego rozwoju komórek. ,
• Ameryka Południowa/Środkowa: Dorośli w regionie Ameryki Południowej/Środkowej mają stosunkowo niskie wyniki dotyczące spożycia luteiny oraz zeaksantyny – roślinnych składników odżywczych uważanych za kluczowe dla prawidłowego widzenia , – w porównaniu do dorosłych z Azji lub Europy Północnej.
• Wszystkie regiony: Warzywa owocowe (np. pomidory i kukurydza) oraz owoce tropikalne i subtropikalne (np. banany zwyczajne) są wśród jednych z najlepiej dostępnych warzyw i owoców w większości regionów. Dlatego też, spożywający owoce i warzywa dorośli z całego świata najprawdopodobniej dostarczą sobie pewnej ilości likopenu, który poprawia kondycję serca , jak również alfa- oraz beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny.

"Zarówno ilość, jak i zróżnicowanie owoców i warzyw w diecie człowieka są ważne[/i]” powiedziała mgr Mary Murphy, dyplomowany dietetyk, starszy zarządzający naukowiec w Exponent, Inc. oraz współautor badań. “[i]Aby przyswoić sobie zróżnicowaną dawkę roślinnych składników odżywczych, ludzie powinni podjąć próbę spożycia zalecanej ilości owoców i warzyw, jak również starać się, by były one różnorodne.”

Czynniki składające się na niskie spożycie roślinnych składników odżywczych
Dr Randolph przyznaje, że życie w biegu, cena owoców, ich dostępność związana z występowaniem sezonowym lub położeniem geograficznym, jak również powszechne przekonanie o wartości owoców i warzyw jako źródła odżywienia mogą mieć wpływ na spożycie przez ludzi owoców i warzyw – a zatem, ostatecznie, roślinnych składników odżywczych.
“Niezależnie od tego, gdzie mieszkają, obecnie wielu dorosłych żyje szybko i aktywnie, a także/być może mają oni ograniczony dostęp do niektórych owoców lub warzyw” powiedział Randolph. „To dlatego jest to tak ważne, by dorośli spożywali pełnowartościowy pokarm, w tym owoce i warzywa, zawsze kiedy to tylko możliwe. Ale kiedy dostępność jest ograniczona lub dieta jest niezbilansowana, suplementy diety mogą być opcją dla osób chcących zwiększyć swoje spożycie roślinnych składników odżywczych” dodaje Randolph.

Dodatkowe informacje o badaniach można uzyskać na stronie www.globalnews.amway.com. Badania są opublikowane online na http://journals.cambridge.org/BJN/phytonutrient , jak również pojawią się we wrześniowym wydaniu British Journal of Nutrition.

O Nutrilite

Marka NUTRILITE, dostępna wyłącznie w dystrybucji Amway, obchodzi w tym roku 80. rocznicę istnienia. NUTRiLITE jest światowym liderem wśród producentów witamin i suplementów diety.* Wspierany przez 80 lat nauki i badań, zespół Nutrilite, do perfekcji opracował swój własny system działania„ od ziarna do suplementu”. Jego celem jest zachowanie jakości oraz zmaksymalizowanie konsystencji, wydajności oraz bezpieczeństwa produktów. Produkty NUTRILITE są opracowane tak, by wspierać codzienną dietę i zapewnić prawidłową wagę, utrzymać zdrowie mięśnia sercowego oraz silne kości. Marka NUTRILITE jest jedyną światową marką witamin i minerałów, która uprawia, zbiera oraz przetwarza rośliny na swoich własnych, certyfikowanych, organicznych farmach*, znajdujących się w Stanach Zjednoczonych, Meksyku oraz Brazylii. Więcej informacji można uzyskać na stronie facebook.com/Nutrilite oraz twitter.com/Nutrilite.
*Źródło: Euromonitor International Limited, www.euromonitor.com/amway-claims.

O Badaniach opublikowanych w British Journal of Nutrition Study
Badania zlecone zostały przez Nutrilite Health Institute przy Amway. Ich celem było oszacowanie spożycia roślinnych składników odżywczych w 13 regionach dietetycznych. Dokonano tego poprzez analizę danych dotyczących spożycia owoców i warzyw wydanych przez Światową Organizację Zdrowia i sprawozdań dotyczących wykorzystania dostaw Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa, w połączeniu z danymi o koncentracji roślinnych składników odżywczych dostępnymi w bazach danych Departamentu Rolnictwa w USA oraz z opublikowaną wcześniej literaturą. Dziewięć roślinnych składników odżywczych będących przedmiotem analizy odnajdujemy przede wszystkim w owocach i warzywach. Ponadto reprezentują one główne klasy fitochemikaliów (karotenoidy, flawonoidy, kwasy fenolowe) .

O The Global Phytonutrient Report

The Global Phytonutrient Report: A Global Snapshot of Fruit and Vegetable Intake and Availability, and Implications for Phytonutrient Intakes został opracowany przez Nutrilite przy wykorzystaniu wyników z analizy spożycia owoców i warzyw przeprowadzonej dla Nutrilite przez Exponent, Inc. Analiza ta została przeprowadzona przy wykorzystaniu danych z kilku źródeł: World Health Survey Światowej Organizacji Zdrowia, Światowego Systemu Nadzorowania Środowiska – Monitoring Zanieczyszczeń Żywności oraz Program Oceny, a także sprawozdań dotyczących wykorzystania dostaw i bilansów żywnościowych Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Wszystkie implikacje oraz wnioski prezentowane w tym raporcie zostały przygotowane przez Nutrilite, reprezentując tym samym opinie Nutrilite.
W analizie przeprowadzonej przez Nutrilite, 13 regionów odpowiada rejonom dietetycznym określonym w 2006 roku przez Światowy System Nadzorowania Środowiska w Monitoringu Zanieczyszczeń Żywności oraz Programie Oceny. Regiony oraz przykłady powiązanych z nimi krajów obejmują: Ameryki oraz Australię (Stany Zjednoczone); Amerykę Południową/Środkową (Meksyk); Europę Południową/rejon Śródziemnomorski (Włochy); Europę Zachodnią (Niemcy); Europę Północną (Szwecja); Europę Wschodnią (Rosja); Azję(A) (Chiny i Indie); Azję(B) (Japonia i Korea); Północną Afrykę/Środkowy Wschód (Maroko); Afrykę Środkową(A) (Kamerun); Afrykę Środkową (B) (Nigeria); Afrykę Południową (Republika Południowej Afryki). Zarówno Azja, jak i Afryka Centralna, zostały rozdzielone przez GEMS na dwa rejony.

DR KEITH RANDOLPH, WSPÓŁAUTOR

Współautor badań nad roślinnymi składnikami odżywczymi, zleconych przez Nutrilite Health Institute:
Dr Keith Randolph, strateg technologiczny w Nutrilite Health Institute, odegrał ważną rolę w rozwoju badań nad roślinnymi składnikami odżywczymi, opublikowanymi w British Journal of Nutrition oraz w Global Phytonutrient Report. Jako współautor był w znacznym stopniu zaangażowany w interpretację danych zawartych w badaniach, napisanie oraz ostateczną redakcję materiałów tworzonych przez stronę trzecią – agencję powołaną przez Nutrilite Health Institute. Posiadając ponad 30 lat doświadczenia w przemyśle żywieniowym, Keith posiada ogromne doświadczenie w światowych badaniach nad roślinnymi składnikami odżywczymi oraz korzyściami dla zdrowia, wynikającymi z ich spożycia.
Biografia:
Dr Keith Randolph jest strategiem żywnościowym w zespołach ds. badań oraz rozwoju marek NUTRILITE i ARTISTRY firmy Amway. Dzięki swojemu trzydziestoletniemu doświadczeniu w badaniach naukowych jest także uznanym ekspertem w zakresie żywienia oraz biochemii. Randolph jest współautorem Global Phytonutrient Report, opublikowanego w British Journal of Nutrition (wrzesień 2014). Jest także współautorem pracy odznaczonej 12 coroczną Nagrodą Johna M. Kinney’a dla Nadzwyczajnej Pracy Naukowej w kategorii Żywienia i Metabolizmu.

Obecnie pracując w Nutrilite Health Institute w Buena Park w Kalifornii, Randolph zdobył dwie spośród prestiżowych R&D/ Nagród Znakomitego Zarządzania Jakością: jedną za zidentyfikowanie klinicznych skutków dla naprawy DNA w wyniku stosowania NUTRILITE DOUBLE X Vitamin/Mineral/Phytonutrient Supplement oraz drugą - za uzasadnienie pierwszej na rynku nutrigenetycznej formuły roślinnej dla NUTRILITE IL-1 Heart Health Nutrigenomic Supplement.

Randolph uzyskał patent na np. redukcję stresu oksydacyjnego, a także nutrigenetyczną, przeciwzapalną formułę roślinną. Wydał także kompleksowe publikacje dotyczące fitochemikaliów i nutrigenetyki. Jako członek American Society for Biochemistry and Molecular Biology oraz American Chemical Society został wyróżniony przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Żywienia członkowstwem Amerykańskiego College’u ds. Żywienia.

Kariera naukowa Randolpha rozpoczęła się na Wyższej Szkole Oficerskiej, na wydziale nauk medycznych, w San Antonio w stanie Teksas w USA, którą ukończył jako kliniczny technik laboratoryjny. Następnie ukończył z wyróżnieniem Wayland College, po czym uzyskał tytuł doktora w patologii eksperymentalnej w School of Medicine na Wake Forest University.

Przed dołączeniem do Nutrilite Health Institute przy Amway, Randolph współpracował z uniwersytetem stanowym w Nowym Jorku, Medical College of Pennsylvania oraz Cleveland Clinic Foundation.

O firmie Amway
Amway (www.amway.com) jest jedną z największych w świecie firm działających w sektorze sprzedaży bezpośredniej, która według informacji podanej przez Direct Selling News, Global 100, w 2013 roku wygenerowała sprzedaż na poziomie 11,8 miliarda dolarów amerykańskich. Firma została założona w 1959 roku w Ada w stanie Michigan (Stany Zjednoczone). Amway oferuje produkty konsumenckie i możliwości biznesowe poprzez sieć ponad 3 milionów dystrybutorów pracujących w ponad 100 państwach i terytoriach na całym świecie. Najlepiej sprzedające się marki Amway to: NUTRILITE™ (preparaty witaminowe i mineralne - suplementy diety), ARTISTRY™ (produkty pielęgnacyjne oraz kosmetyki do makijażu) oraz eSpring™ (system oczyszczania wody).
(Salomea Cichowska)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.