Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

3371 miejsce

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Rzadko już pieczemy coś z drożdży,ale właśnie takie wypieki są najbardziej zdrowe, a jak wspaniale smakują z kawą.

Drożdżowe bułeczki z marmoladą. / Fot. Weronika ChilmonDrożdżowe bułeczki z marmoladą:

1 kg. mąki
10 dag, drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła


W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wbić roztrzepane jajka, dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać dolewając reszte ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub
masło. Jeśli ciasto przykleja sie do rąk, dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Odstawic na około 50 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozwałkować psypując mąką, wykrawać szklanką krążki. Na środku kłaść łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepić i układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym, zlepioną stroną do dołu.

Piec na złoty kolor w temp. 180 st. około 15 minut

Moża przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (10):

Sortuj komentarze:

magdalena
  • magdalena
  • 19.05.2012 09:14

Piękne wypieki Pani Weroniko, zapisałam sobie kilka przepisów i napewno je wypróbuje w najbliższym czasie. Ponadto chciałam dodać że czuję że od Pani bije mnóstwo ciepła i pozytywnej energii:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
anna
  • anna
  • 28.02.2012 10:32

Widziałam że przesłała Pani ten przepis do miesięcznika ''Przepisy czytelników"Gratulacje

Komentarz został ukrytyrozwiń
Dora M.
  • Dora M.
  • 12.02.2011 16:02

PRZEPYSZNE!!!! Szczerze polecam!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Mścibrocka
  • Mścibrocka
  • 03.12.2010 15:24

Jutro będę piekła.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Dorota Pozarowszczyk
  • Dorota Pozarowszczyk
  • 02.12.2010 13:54

Na pewno sa smaczne, My jutro razem z synkiem tez bedziemy je piec :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Dorota Pozarowszczyk
  • Dorota Pozarowszczyk
  • 02.12.2010 13:53

swietnie wygladaja i na pewno tak samo smakuja, jutro razem z synkiem będziemy je piec :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Marto jest Pani niesamowita,dziękuję ;))

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 26.11.2010 21:20

aż mi pachnie:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Chciałam się upomnieć o "tabliczkę" dla Pani Weroniki, ale trochę mi głupio - jak tu nazwać debiutantem kogoś tak biegłego w kwestiach kulinarnych? :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Z pewnością wypróbuję. Ciągle piekę drożdżowe placki, a tu bułeczki. To będzie pewna odmiana :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.