Facebook Google+ Twitter

Druk 3D sprawdzi się w gastronomii? Amerykanie drukują czekoladki, a Hiszpanie pizzę (wideo)

Druk 3D sprawdza się w kolejnych dziedzinach. Fabryka czekolady w Pensylwanii testuje druk czekoladek. Z kolei Hiszpanie przygotowali urządzenie, które wydrukuje pizzę z sosem pomidorowym.

https://flic.kr/p/f2bfDb / Fot. Luisa Contreras/CC BY 2.0Nieopodal ulic Czekoladowej i Kakaowej w pensylwańskim Hershey znajduje się słynna fabryka słodyczy. Trwa w niej ciekawy eksperyment… 1 godzina 26 minut - tyle trwa wydrukowanie jednej czekoladki Kiss. Kształtowana jest w trzech wymiarach, projektowana na komputerze, a potem drukowana warstwa po warstwie.

Nie jest tajemnicą, że drukowaną żywność testuje też CIA. Nie chodzi tu jednak o agencję wywiadowczą, ale nowojorski Amerykański Instytut Kulinarny (CIA). W tych samych murach powstają wysublimowane kulinarne kreacje oraz cukrowe figury geometryczne i inne wymysły, które pewnego dnia mogą wylądować na naszych talerzach.

Z koeli Hiszpanie opracowali drukarkę do jedzenia o nazwie Foodini. Drukuje m.in. burgery z serem i pizzę z sosem pomidorowym. W tym roku otwarty zostanie pierwszy amerykański salon sprzedający Foodini.

Czytaj także: Serial science fiction "Sense8" rodzeństwa Wachowskich w czerwcu zadebiutuje na Netfliksie


Zasadniczo do druku 3D przemysł wykorzystuje przede wszystkim metal i plastik. Od czasów pierwszej drukarki tego typu zaprojektowanej przez 3D Systems w 1989 roku. Jedzenie drukuje się od niedawna.

Bloomberg/x-news

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.