Facebook Google+ Twitter

Drzewa owocowe w szkółce "Sfischer" koło Maszewa w Sokolnikach

Pod koniec XX wieku naukowcy chcieli uzyskać odmiany o najwyższych parametrach. Okazało się, że to zmuszało do nadmiernego stosowania środków ochrony roślin. W Sokolnikach oparto się na starych odmianach sprzed stu lat.

1 z 17 Następne zdjęcie
Zdjęcie: Porzeczka czerwona, pospolita, zwyczajna (ribes rubrum) z rodziny agrestowatych (grossulariaceae).Jagody w gronach, jako bardzo dobry surowiec do wyrobu win domowych. Fot. Piotr Wierzbicki
Porzeczka czerwona, pospolita, zwyczajna (ribes rubrum) z rodziny agrestowatych (grossulariaceae).
Jagody w gronach, jako bardzo dobry surowiec do wyrobu win domowych. Fot. Piotr Wierzbicki

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Jeżeli chodzi o te jabłka, przypominają się klęski urodzaju w Polsce. Przerabiano na spirytus z którego Hiszpanie robili dobre trunki. Zapach jabłek prof. Pieniążka czuć do dzisiaj. Zostało wspomnienie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Najważniejsze że się robi, a Piotr to pokazuje.

Komentarz został ukrytyrozwiń

W latach 60-ych i 70-ych XX wieku, polskie szkółki ogrodnicze, prowadzone szczególnie pod kierunkiem prof. Pieniążka, znane były i cenione w Europie. Nasze odmiany jabłek, gruszy i innych owoców to było coś wspaniałego pod względem smakowym i jakościowym. Przez cały czas w okresie od lat 60. do końca 70., mieliśmy czym się szczycić, gdy idzie o dorobek szkółkarski w Lasach Państwowych. A teraz? Teraz też coś się robi, ale na malutką skalę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.