Facebook Google+ Twitter

Dynia w kuchni w roli głównej

Dynia jest warzywem rocznym o małej zawartości kalorycznej, uprawiana jest u nas od XVI wieku. Zaleca się spożywać dynię gotowaną lub na surowo. Prezentuję przepis na smaczną zupę.

Dynia, która urosła w moim ogródku. / Fot. Dorota Michalczak100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor.

Do spożycia wykorzystujemy miąższ dyni oraz pestki. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80 proc. kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych.

Z miąższu możemy robić sałatki, surówki, farsze, ugotować zupę czy użyć jako dodatek do ciast i
placków czy też zrobić zapiekankę.

Mój wypróbowany przepis na zupę z dyni.

1 kg dyni
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
1 szklanka mąki
1 jajo
4 łyżki ciepłej wody
sól

Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (17):

Sortuj komentarze:

Kompot z dyni.
1/2 kg dyni
1 litr wody
1/2 szklanka cukru
4 łyżki octu
4 gożdziki
Wodę, cukier, ocet oraz gożdziki zagotować,
następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię.
Gotować 5 minut na małym ogniu.
Podawać dobrze wystudzony.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jest kilka gatunków dyni, też sie zastanawiałam od czego to zależy że w jednym roku ważą po 50 kg a w następnym 3 kg.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Każdego roku sieję dynie.
W 2008 roku moja dynia miała wagę dwudziestu paru kilo w następnym roku była o połowę mniejsza na fotografii, link do fotografii http://images39.fotosik.pl/62/245237e2b386bd62med.jpg
a w tym roku nie mam czum się chwalić bo dynia jest nie wielka i waży niecałe trzy kilo.
W przyszłym roku też wysieje dynie i będę czekać na efekty.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 07.11.2009 08:23

Surowka: zetrzec na wiorki i polac pomaranczowym syropem.
Mozna dorzucic troche rodznkow lub jakichkolwiek innych owocow (pokrojona gruszke, sliwki itp.).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jak dojdę do kapusty będzie bigos.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 06.11.2009 23:44

Pani Doroto, tylko taki mniej wyszukany bo nie wiem czy tutaj wszystko znajdę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pomyślę o bigosie.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 06.11.2009 23:10

U mnie to Pani Doroto było gapiostwo. A przy okazji Pani Doroto przepis na dobry ............bigos?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja też nie jeden czajnik spaliłam. Zamyślenie...

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 06.11.2009 22:35

ja też lubię gotować, ale ostatnio czajnik elektryczny na gazie przypaliłem. A dynia w Polsce, no pychotka!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.