Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

70165 miejsce

Eksperci stworzyli listę jedzenia nieszkodliwego dla środowiska

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2009-05-25 19:12

Nie jedząc baraniny i szklarniowych pomidorów, a także odstawiając alkohol pomagamy chronić ziemię przed globalnym ociepleniem. Do takiego wniosku doszli eksperci brytyjskiego rządu i stworzyli listę produktów, przy których powstawaniu do atmosfery trafia najwięcej gazów cieplarnianych.

Okazuje się, że wyprodukowanie ponad jednego kilograma baraniny powoduję emisję do atmosfery 13,5 kg dwutlenku węgla. Wszystkiemu winny jest metan, który powstaje w czasie przemiany materii owiec.

Duże ilości dwutlenku węgla wyzwala też fermentacja alkoholowa. Wpływ na powstanie efektu cieplarnianego ma również masowa produkcja szklarniowych pomidorów.

Z kolei najbardziej przyjaznymi ziemskiej atmosferze produktami są ziemniaki, warzywa i owoce rosnące w warunkach naturalnych, a także wieprzowina i drób.
JS

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.