Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

24056 miejsce

Faworki - karnawałowe pyszności

Karnawał, pora na słodkie pyszności do popołudniowej kawy. Oto łatwy przepis.

Faworki / Fot. Dorota MichalczakSkładniki
2 szklanki mąki,
3 żółtka,
3/4 szklanki gęstej śmietany,
1 łyżeczka octu,
olej lub smalec do smażenia,
cukier puder do posypania faworków.

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Cieńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem.
Smacznego.

Zobacz inne moje przepisy:
Dynia w kuchni w roli głównej
Marchewka w kuchni w roli głównej
Pigwowiec japoński

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (16):

Sortuj komentarze:

Ostatkowy wtorek, zapraszam na odrobinę rozpusty.

Komentarz został ukrytyrozwiń

ajajajajajjj jakie pyszności ! chętnie bym zjadła ale się już napatrzyłam na żywo i już żadnego nie zjem żołądek posżłuszeństwa mi odmawia ;)
Zyczę smacznego kto jeszcze zje do pólnocy:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Karnawałowe pyszności. Za radą Ani jem polane miodem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uwielbiam piec słodkości, jakiś czas temu postanowiłem piec faworki, przepis prosty, wykonanie nie sprawiające problemu...

Był tylko jeden problem, przyszykowanie ze smażeniem faworków, pochłonęło mi calutki dzień, podejrzewam że za wiele ich chciałem mieć w misce, wtedy przysiągłem sobie: nigdy więcej smażenia faworków, obietnicę do dzisiaj doczytałem. Już więcej ich nie robiłem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję chętnie skosztuję.

Myyy, myyy, myyy, ale dobre, po prostu PYCHA!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Poczęstuję was. Proszę.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 12.01.2010 21:58

W sobotę i niedzielę miałem tyle ruchu, że nie tylko cholesterol do zera chyba , ale i 3 kilo na wadze chyba straciłem:) Na razie spoko... Ale faworki uwielbiam ! Narobiłyście mi apetytu, rano zajrzę do piekarni....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ostatnio faworki jadłam w Bergamo, we Włoszech. Nie były tak smaczne jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Jutro się zorganizuję i spróbuję tego przepisu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Antoni ;);)
Intensywna terapia(szpitalna)......ja też nie mam umiarkowania....;););)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 12.01.2010 21:03

Anno:) Jakbym znał podany przez Ciebie przepis:) Tylko małe ale..... Cholesterol od razu 500 będzie jak dopadnę do tych pyszności - nie potrafię się oprzeć, a tu jeszcze kusicie, takimi pysznościami:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.