Facebook Google+ Twitter

Festa Candelarum, czyli święto gromnic i... naleśników

Dziś obchodzimy święto Matki Boskiej Gromnicznej. Choć jest to święto o pogańskim rodowodzie, dziś w Polsce ludzie udają się do kościoła na sumę z gromnicami w ręku. Natomiast Francuzi z tej okazji smażą sterty naleśników. Co kraj, to obyczaj...

Wystawione w oknach gromnice miały chronić od uderzenia gromu oraz różnych nieczystych sił.../fot.P.PlizgaFesta Candelarum, czyli święto pochodni, obchodzone było już w starożytnym Rzymie. Oddawano wtedy cześć Faunowi, bożkowi płodności, mężczyźnie z koźlimi rogami i kopytami, opiekunowi pasterzy, darzącemu płodnością ich stada. Dopiero w V wieku papież Gelazjusz I zamienił ten pogański rytuał w święto oczyszczenia Najświętszej Marii Panny.

W Polsce jest ono uroczyście obchodzone jako święto Matki Boskiej Gromnicznej. Zwłaszcza na wsi, w tym dniu lud udaje się do kościoła na sumę z gromnicami w ręku. Podczas procesji ksiądz poświęca gromnice, z którymi następnie gospodarze obchodzą swe domostwa, robiąc przy tym znak krzyża. Zgodnie z podaniami, pierwszy znak krzyża robią nad oknem, by tędy nie wleciał piorun, drugi krzyż robią nad drzwiami, aby tędy napływało szczęście, natomiast trzeci znak krzyża robią kredą na suficie, wypalając później znak krzyża gromnicą, aby w tym domu przez cały rok panowała zgoda w rodzinie.

Nazwa "gromnica" pochodzi od słowa "grom" czyli piorun. Wystawione w oknach gromnice miały chronić od uderzenia gromu oraz różnych nieczystych sił, nieszczęść, od zbrodni, pożaru, śnieżycy, gradu i wilków, ale przede wszystkim miały być swoistymi odgromnikami i przynosić ukojenie.
Ludowe tradycje łączą z tym świętem pewne prognostyki, co do stanu pogody. Popularne powiedzenia, określały pogodę na najbliższe dni i tygodnie: "Gromnica - zimy połowica", "Na gromnice - łataj bracie rękawicę", "Gdy na Gromniczną z dachu ciecze - zima się jeszcze długo powlecze"...

Motywem ikonograficznym typowym dla małopolskiego malarstwa ludowego, jest przedstawienie zwane Matką Boską Gromniczną. Maryja przypomina na nim zwykłą chłopkę, z dzieckiem w powijaku oraz z gromnicą w ręku.

Co kraj, to obyczaj...

We Francji 2 luty jest We Francji 2 luty jest "dniem naleśnika" i rzadko kto myśli o religijnym aspekcie tego święta. Tradycja pieczenia placków - podpłomyków jest jedną z najstarszych form pieczenia potraw zbożowych i jest prawdopodobnie związana z kultem Słońca oraz z celebracją płodności. Papież Gelazjusz I połączył tę pogańską tradycję z nowo ustalonym świętem oczyszczenia Najświętszej Marii Panny, rozdając zbożowe placki pielgrzymom przybywającym do Rzymu. Tak trafiły one do Francji, gdzie z masywnych placków, stały się zgrabnymi naleśnikami. Wnet stały się jednym ze specjałów kuchni regionalnej.

Każdy region ma specyficzną metodę przygotowania naleśników. Bretania słynie z najcieńszych i najsmaczniejszych naleśników. Robi się je z rożnych mąk. Do typowych bretońskich naleśników należą gryczane oraz razowe, które jada się na słono, nadziewane szynką z żółtym serem lub szpinakiem z serem kozim.

Na jednej z wysp bretońskich, istnieje tradycja związana z oświadczynami. Gdy kawaler przychodzi do rodziców wybranki prosić o jej rękę, matka dziewczyny przygotowuje ciemne, razowe naleśniki z boczkiem, które chowa do kredensu. Jeśli chłopak spodoba się rodzinie, naleśniki znajdą swe miejsce na stole i wszyscy będą się nimi raczyć. Gdy zaś kredens pozostanie zamknięty, to znak, że oświadczyny zostały odrzucone.

Do najbardziej wykwintnych potraw kuchni francuskiej, zaliczyć można naleśniki nadziewane miąższem kraba w sosie beszamelowym z dodatkiem odrobiny armaniaku (fr. armagnac - tradycyjny winiak z regionu Armagnac w południowo-zachodniej Francji).

Do słodkich odmian naleśników, należą oprócz tych z dżemem, naleśniki z czekoladą, bitą śmietaną, czy też słynne " Suzette " z dodatkiem likieru " Grand Marnier " o specyficznym pomarańczowym aromacie. Zresztą każdy może wymyślić własny farsz do naleśników - wyobraźni nie ma granic!

Nieodzownym napojem towarzyszącym naleśnikowym degustacjom jest cydr (fr.cidre)Nieodzownym napojem towarzyszącym naleśnikowym degustacjom jest cydr (fr. cidre), lekko alkoholizowany (4-6 proc.), orzeźwiający napój z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, zwany również jabłecznikiem, produkowany głownie w Normandii.

Mimo iż przepis na naleśniki jest bajecznie prosty, to cały sekret jest w odpowiednim ich przyrządzaniu. Francuzi wierzą, że smażąc naleśnik, należy trzymać złotą monetę w jednej dłoni, a w drugiej trzymając patelnię podrzucić naleśnik do góry. W ten sposób, jeśli uda nam się obrócić naleśnik na drugą stronę , szczęście powinno nam dopisać przez cały rok.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (13):

Sortuj komentarze:

No popatrz, jaki to ciekawy dzień ! A mnie się dotąd kojarzył jedynie z imieninami ... mojej teściowej :) Dzięki Paulino (+)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Artykul na wysokim poziomie +

Komentarz został ukrytyrozwiń

O mój Boże, Paulino..!
I jak tu się teraz pozbierać do kupy, po czymś takim.. Vive la cuisine francaise!

( + )

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie mam pojęcia, na czym polegał sekret smażenia naleśników przez mamę mojej francuskiej koleżanki, ale pamiętam, że choć zwykłe - niezwykle mi smakowały.
Dzięki Paulino :-), tym razem ja mogę sobie powspominać moje dzieciństwo…
+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wczoraj nie zdążyłem dać + Frakcja kulinarna silna na W24:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mirku - to właśnie o Oli była mowa... w przenośni oczywiście.
;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Paulino - jedynie Ola mi przychodzi do głowy... Z racji językowo-nazwiskowej (przynajmniej) :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja taka glodna...
+, Paulino!

Komentarz został ukrytyrozwiń

wkradł sie błąd w moje "uzupełnienie"! Oczywiście nie "Matko Bożej" tylko "Matki Bożej" ;-) ...żeby nie było wątpliwości.
A te naleśniki to rzeczywiście ciekawostka...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Alicjo,dziękuję za uzupełnienie.
;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.