Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5262 miejsce

Finał 10.Małopolskiego Festiwalu Smaku

W dniach 23 - 24 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie odbywał się tradycyjny Jubileuszowy Małopolski Festiwal Smaku.

Wędliny od Gawora z Podstolic. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków W miesiącu czerwcu rozpoczęły Krzeszowickie lody Melby. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków się półfinały w: Wieliczce, Wadowicach, Oświęcimiu, Tarnowie, Miechowie, Nowym Targu, Starym Sączu.

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury w składzie:
Krzysztof Gawlik / WACS - World Association of Chefs Societies / RM Gastro - Przewodniczący Jury
Marcin Polus / Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników/ - Wiceprzewodniczący Jury
Marcin Parda / Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników - Członek Komisji
Michał Popek / Ugotowani (TVN) / Popeq Food / Sekretarz Komisji
Maciej Koźlakowski / Masterchef / - Członek Komisji
Piotr Cyrwus - Członek Komisji
Magdalena Grafowska / Dyrektor Marketingu i PR Delikatesów ALMA / - Członek Komisji

Pieczywo od Dańca. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Co prawda w tym roku Miód z pod Babiej Góry. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków było mniej wystawców w finale, ale było 59 stoisk. Impreza podzielona jest na działy:

Smakołyki z legendą reprezentowały:
- PSS Społem Andrychowa z ciastem Podkówka orzechowa na tradycyjnej recepturze.
- Gospodarstwo Sadownicze B. Kubis z Tarnowa polecała naturalny sok jabłkowy.
- Tłocznia owoców Pawłowski ze Żbikowica częstowała sokiem jabłkowo - marchwiowo - buraczanym.
- Piekarnia Błajan z Tarnowa wystawiała chleb żytni na zakwasie.
- Pracownia cukiernicza Piskorek z Nowej Wsi polecała ciastka owsiane orzechami i rodzynkami.
- Rafapol z Zabierzowa prezentował ciasteczka z nad Rudawy.
- Przetwórnia Adam Bąk z Wieprza proponował wędliny i roladę.
- Pasieka Buriat z Chojnika oferowała miód spadziowy.
- Thier z Ochojna oferował zdrową naturalną wodę mineralną zwaną Małopolanka Zdrój.
- Firma Zbigniew Kapołka z Niedzicy wystawiała Dziadki z gęsim smalcem.
- Gospodarstwo Agnieszka Niezgoda ze Szczawnicy oferowała Barana po szczawnicku.

Komu rybkę. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Tradycyjne specjały Andrychowskie pieczywo / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków między innymi reprezentowali:
- Pasieka Ekomiody z Krakowa przedstawiła produkt tradycyjny Małopolski miód spadziowy.
- Firma MAGI z Trzciany oferowała prawdziwe domowe pierogi ręcznie lepione oraz pierogi z suską.
- Stary Dom Zdrojowy z Wysowej Zdrój częstował żurem na kiszonych rydzach zabielanych żętycą.
- Lokalna Grupa działania Dunajec - Biały z Zakliczyna oferował lody fasolowe Piękny Jaś z Doliny Dunajca.
- Agro WIT z Jelczy oferował charsznicką kapustę kiszoną - gołąbkową.
- Firma GAWOR z Podstolic oferowała kiełbasy i szynki wiejskie z Podstolic.
- Gospodarstwo Jerzy Milewski z Lipnicy Wielkiej wystawiało ryby a szczególnie promowało pstrąga wędzonego
- Bacówka Jana Wilczka z Leśnicy proponowało bryndze podhalańską

Stoisko Gazety krakowskiej. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Jak u mamy Wiejskie wędliny od Bąka. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków między innymi reprezentowali:
- Koło Gospodyń Wiejskich Warkocz Tarłówny z Dębna częstowały kaszą pęczak z grochem i skwarkami.
- Gospodarstwo Stanisława Kaliczaka ze Stryszawy proponowało małopolski dżem z czarne porzeczki.
- Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy oferowało krokiety ze szpinakiem i barszczem czerwonym

Po za konkursem udział wzięli:
- Piekarnia u Dańca z Łomnej oferował wiejskie pieczywo żytnie.
- Ferma drobiowa Tobowscy z Trzemeśni oferowała jaja od kur z wolnego wybiegu.
- Przetwórnia mięsa Płatek z Nowej Wsi Szlacheckiej k/Liszek prezentowała tradycyjne wyroby wędliniarskie i słynna kiełbasę lisiecką.
- Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych Wolarek z Nowej Wsi Szlacheckiej k/Liszek prezentowała tradycyjne wyroby wędliniarskie i słynna kiełbasę lisiecką.
- Słynna cukiernia Melba Andrzej Mędrala z Krzeszowic oferowała lody śmietankowe na bazie mleka krów rasy Polskie Czerwonej.
- Stoisko Gazety Krakowskiej oddziału Polska Presse w Warszawie, gdzie tradycyjnie oferowano zdjęcie i nadruk na specjalnym wydaniu Gazety Krakowskiej.

Z uwagi na ilość stoisk przedstawiony był wybór dokonany losowo. Niestety finał posiadał wiele wad organizacyjnych ze strony Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie w wielu przypadkach był statyczny i słabszy niż w latach ubiegłych..

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.