Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6340 miejsce

Finał 9.Małopolskiego Festiwalu Smaku

Finał 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku już przeszedł do historii. W dniach 24 i 25 sierpnia na krakowskim placu Wolnica odbyła się impreza podsumowująca edycję tego konkursu w 2013 roku.

Stoisko kiermaszowe Wytwórni z Podstolic k/Wieliczki / Fot. Fot.Henryk Czechowski BINFO KrakówOrganizatorem imprezyStoisko kiermaszowe. / Fot. Fot.Henryk Czechowski BINFO Kraków tradycyjnie jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie. Należy zaznaczyć, że jest to największe regionalne wydarzenie mające za zadnie promowanie małopolskich producentów, produkty oraz potrawy lokalne i tradycyjne.

Finale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku brało udział 58 produktów oraz dań regionalnych, które wybrała publiczności oraz jury podczas czerwcowych i lipcowych półfinałowych imprez.

Kiermasze półfinałowe odbywały się na terenie siedmiu miastach regionu małopolskiego tj: Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie, Nowym Targu i Nowym Sączu. W każdym z tych kiermaszy producenci z tamtejszych regionów wystawiali najlepsze małopolskie produkty, które cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów.

Stoisko kiermaszowe. / Fot. Fot.Henryk Czechowski BINFO KrakówSierpniową finałową Stoisko kiermaszowe / Fot. Fot.Henryk Czechowski BINFO Krakówsobotę i niedziele o uznanie publiczności walczyli producenci takich potraw jak: kiełbasy piszczańskiej z kija, karczku faszerowanego z kurkami, staropolskiego krupnika, tradycyjnych lodów maślankowych z Krzeszowic, hałusek owsianych, żuru małopolskiego, oscypków podhalańskich, miodów z pasiek małopolskich, był duży wybór wyrobów wędliniarskich z Liszek k/Krakowa, Gawora z Podstolic k/Wieliczki czy Wytwórni wędlin Majerczyka, znana ze zdrowych ekologicznych produktów mleczarskich Spółdzielnia z Limanowej

W Finale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku roku Grand Prix Stoisko kiermaszowe. / Fot. Fot.Henryk Czechowski BINFO Krakówzdobył Żurek od Piskorka.

Obecnie na liście produktów uznanych jako regionalne i tradycyjne prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zarejestrowano 95 wyrobów z Małopolski. W kolejce do rejestracji są kolejne małopolskie produkty żywnościowe.

Producenci najlepszych regionalnych produktów żywności powinni być nagradzani oraz promowani w różnych wydawanych folderach jak też w internecie.

Małopolski Świński ryj.. / Fot. Fot.Henryk Czechowski BINFO KrakówNatomiast w tym roku Scena na pl. Wolnicy. / Fot. Fot.Henryk Czechowski BINFO Krakówna krakowskim półfinale jak i finale brakowało na stoisku specjalistycznym podstawowych materiałów promujących Małopolskę czy Kraków. Co prawda pod gablotą za sceną było coś pewnej organizacji ale tam było zaledwie cztery pozycje.

Oczywiście za organizacje Krakowskiego Półfinału i Finału należy się pochwała menadżerowi Pani Magdalenie Gdowskiej z Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

No cóż z powodu trudności finansowych organizatora i tak nie była zła organizacja. W Finale było więcej stoisk i atrakcji. Natomiast piękna pogoda sprzyjała spacerom krakowianom jak też turystom krajowym i zagranicznym, którzy przy okazji mogli wrzucić coś na ząb.

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.