Facebook Google+ Twitter

Francuskie menu a la kryzys

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2009-01-19 20:35

Kryzys spowodował, że w paryskich restauracjach pojawiły się specjalne, „antykryzysowe" jadłospisy z daniami po znacznie obniżonych cenach.

Paradoksalnie, propozycja darmowej kaszy kuskus z warzywami, potrawy pochodzącej z Maroka, przynosi zyski.

Właściciel jednej z restauracji na północy Paryża, który w soboty serwuje kuskus za darmo nie traci na tym, bo tego dnia ma u siebie o 60 procent więcej klientów niż zazwyczaj. A przecież nie wszyscy jedzą marokański przysmak.

Śladem restauracji proponujących obniżki cen w spisie dań idą knajpki i kafejki i proponują sezonową obniżkę cen kawy, bez której Francuzi nie mogą się obejść.

W Nantes, we środy, kiedy dzieci nie chodzą do szkoły, właściciele restauracji zachęcają posiłkiem za 3,5 euro razem z podatkiem VAT.

Ma to znaczenie, gdyż we Francji VAT dla restauracji sięga blisko 20 proc., mimo nacisków Paryża na Brukselę, by go zmniejszyć do 5,5 proc.
JS

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.