Facebook Google+ Twitter

Frittata Chiary

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2010-05-31 14:42

Często nie pamiętam imion ludzi, których poznaję. Pamiętam za to twarze i smaki. Ale nigdy nie zapominam imion tych, którzy podzielili się ze mną kulinarnym sekretem. Tak jest w przypadku Chiary, która nauczyła mnie frittaty.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calabria-Gonfalone.png / Fot. Wikimedia CommonsKiedy byłam Irlandii zaprzyjaźniłam się z chodzącymi do mojej szkoły językowej Włoszkami. Była to dość spora, bo 5 osobowa grupa i w ich towarzystwie oraz w kompanii posągowej Chorwatki, uroczo upłynął mi czas na Zielonej Wyspie. Robiłyśmy sobie czasem tematyczne kolacje i podczas takiego właśnie wieczoru Chiara przygotowała frittatę.

Nie jest to wariacja na temat jajecznicy lub quiche'a jak można czasem dowiedzieć się z polskiego netu. Znacznie bliżej jej do tortilli i prowansalskiego omletu, ale jak wiemy z reklam piwa marki X "prawie robi różnicę", więc zostawmy porównania. Frittata jest poprostu sobą.

Przygotowana przez Chiarę, mieszkankę Kalabrii frittata di pasta con salsicce, była onieśmielająca. Zjadłyśmy co do "okruszka" popijając czerwonym włoskim oczywiście winem. Poprosiłam by nauczyła mnie robić to kulinarne cudo. Odmówiła, tłumacząc się "family secret", co babcia by jej nie wybaczyła. Kilka dni później na śniadanie zaproponowała pokazanie mi frittaty z cukinią i serem pleśniowym. Nie odmówiłam. W kuchni, nigdy nie odmawiam. Wyszła nam lekka, puszysta i bardzo w moim typie. Doskonała na wiosenne bardzo późne śniadanie. Sobotnie lub niedzielne.

Fritatta Chiary, znajomej z Kalabrii

1 średnią cukinię po umyciu kroimy na plasterki (niezbyt grube), solimy i posypujemy świeżo zmielonym różowym pieprzem.
1 zieloną i 1 czerwoną paprykę kroimy w ok.0,5 centymetrowe paski.
Rozgniatamy 1 ząbek czosnku.
Następnie smażymy kilka minut na patelni dodając jedynie 1 łyżkę oliwy z oliwek. Potem ubijamy 2 jaja z odrobina soli i dodajemy do nich ok. 1/5 szklanki mleka. Wylewamy na patelnię z warzywami i zmniejszamy gaz.
Świeży tymianek drobno siekamy.
Gdy masa na patelni zacznie się ścinać - ok. 3 minut - posypujemy ziołami i pokruszoną gorgonzolą (delicate nie picante!).
Na koniec wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika na ok.5 minut.


Artykuł pochodzi z kulinarnego blogu Ewy Szafranowicz naffnaffcafe.blogspot.com/

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.