Facebook Google+ Twitter

Gado-Gado - indonezyjska sałatka

Sałatka Gado-Gado to bez wątpienia obok Nasi Goreng i Szaszłyków Sate, kultowy gość na indonezyjskich stołach. Z doświadczenia wiem też, że smakuje wszystkim przyjezdnym turystom, szczególnie wegetarianom. Zapraszam na małe co nieco z Gado-Gado.

Gado-gado / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekSkładniki warzywne:
1/3 świeżej białej kapusty
2 Marchewki
1 Ogórek
2 Ziemniaki
250 gram zielonej fasolki szparagowej
2 pomidory
Liście z jednej świeżej sałaty

Składniki sosu:

300 gram orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) podsmażyć na patelni, by uzyskały lekko złocisty kolor i chrupką strukturę, a następnie zmielić je w blenderze (mikserze).
0,5 litra mleka kokosowego - opcjonalnie - mleka krowiego
Odrobina startej na tarce skórki zielonej limonki (dosłownie szczypta nadająca świeży smak)
0,5 łyżki stołowej sosu sojowego
1 łyżka stołowa cukru trzcinowego (brunatnego)
2 łyżki stołowe oleju z oliwek - opcjonalnie - zwykły olej słonecznikowy
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka do herbaty soli kuchennej
4 łyżki stołowe keczupu

Sposób przyrządzania:

1. Zmielić w mikserze czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz czosnek zmieszane z solą.
2. Podsmażyć na patelni, na oleju z oliwek uzyskaną mieszankę warzywną (cebula + papryka + czosnek), do momentu uzyskania przyjemnego zapachu. Następnie dodać pozostałe składniki sosu - orzeszki, mleko, skórkę limonki, keczup, sos sojowy i cukier trzcinowy.
Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu do momentu dokładnego wymieszania się smaków i woni składników (cały czas mieszając).
3. Ugotować następujące warzywa: kapusta, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Przy czym ostatnie 3 składniki można ugotować razem, a kapustę z uwagi na czas zagotowania - osobno. Po zagotowaniu pociąć warzywa na małe plastry, lub kostkę w zależności od gustu i finezji kucharza. Pozostałe świeże warzywa również pociąć jak te ugotowane.
4. Dodatkowo można zagotować na twardo 2 jajka i pokrojone w kostkę zmieszać z warzywami.
5. Serwować na stół na 2 oddzielnych talerzykach - wymieszane warzywa i sos. Nakładać można wtedy według własnych preferencji, oczywiście całość polewając naszym specjalnym Gado-Gado sosem. Podane proporcje to składniki na Gado-Gado dla czterech głodnych osób. :)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Skorzystam, już same składniki wiele mówią.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pożywna sałatka :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Same pyszności.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.