Galaretka truskawkowo-bananowa z winiakiem
Składniki:
3/4 l soku truskawkowego,
około 1,80 kg cukru
1/2 kg bananów
10 g kwasku cytrynowego
125 ml winiaku
żelfix (ilość trzeba dopasować do owoców - wg informacji na opakowaniu) lub 225 g płynu żelującego.
Wykonanie
Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać je wraz z cukrem i kwaskiem cytrynowym do soku truskawkowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę cały czas mieszając. Dodać płyn żelujący, zamieszać i doprowadzić znów do wrzenia na dużym ogniu. Zdjąć z ognia i mieszając powoli wlewać winiak.
Gorącą galaretkę przelać do słoików.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?