Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

25959 miejsce

Gdy kwitną akacje… Przepisy na wakacyjne dania

Współautorzy: Barbara Podgórska

to… rym każdy sobie dopowie. Wprawdzie do wakacji trzeba jeszcze trochę poczekać, ale wcale nie trzeba czekać na przepyszne racuchy z wonnymi kwiatami akacjowymi.

 / Fot. Barbara Podgórska Wiem, wiem, popełniam nadużycie. To wcale nie akacja, tylko robinia akacjowa, inaczej - robinia biała, grochodrzew biały, grochodrzew akacjowy, robinia fałszywa, Robinia pseudoacacia L. z rodziny Papilionaceae – motylkowe.

Jest drzewem osiągającym pułap 15 - 25 m. Kora brunatna, spękana. Pędy cierniste, czerwonobrunatne. Liście nieparzystopierzastozłożone Listki jajowate lub owalne. Przylistki cierniste. Kwiaty białe lub żółtawe, wonne, w zawisłych gronach. Owoc - lancetowaty strąk zawierający podługowate, brunatne, matowe nasiona.

Akacja, pozostańmy przy tej powszechnie stosowanej nazwie, pochodzi z Ameryki Północnej. W 1601 r. sprowadzono ją do Francji. W Polsce popularna w nasadzeniach wzdłuż dróg, w parkach, w zieleni miejskiej. Obsadzano akacjami cmentarze wiejskie, by cierniami uniemożliwiały wędrówki dusz po świecie.

Kwiaty akacji są w medycynie ludowej traktowane jako środek moczopędny i poprawiający trawienie pokarmów. Po ususzeniu zupełnie tracą swój wspaniały aromat. Są jadalne w stanie surowym, dodawane do chłodników i zimnych zup owocowych wespół z kwiatami bzu czarnego, lilaków, czarnej porzeczki czy wiśni. Ucierane z cukrem, wcześniej pozbawione kielichów kwiatowych stanowią znakomity dodatek do deserów i ciast. Do ciast i placków można też garściami dosypywać surowe kwiaty.

Konfiturę z akacji polecamy do herbaty, sałatek owocowych albo jako niespotykany dodatek do pieczonej wieprzowiny. Aby ją zrobić należy posłuchać Marii Disslowej, autorki ksiązki Jak gotować, z pierwszej polowy XX wieku. Wziąć ½ kg kwiatu akacji, 1½kg cukru. „Świeżo zebrany kwiat akcji oczyścić z zielonych korzonków, zważyć, po czym włożyć z miałkim cukrem do kamiennej miski, ucierać wałkiem na masę, złożyć do słoja, obwiązać papierem. Używać do ciast, zwłaszcza z dodatkiem innej konfitury lub masy”.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.