Facebook Google+ Twitter

Gdy zimno i wieje, Irlandia Cię rozgrzeje...

Są takie chwile, kiedy człowiekowi nie chce się nosa wyściubić z łóżka. Kiedy tylko termometr za oknem zaczyna niebezpiecznie zbliżać się do zera, kieruję kroki do kuchni, by przygotować sobie porcję gorącej, pożywnej zupy irlandzkiej.

Na surowy klimat Irlandii najlepsze jest energetyczne jedzenie. Fot. AKPAJak wiecie Irlandia to kraj w którym zimne wiatry i mgły są na porządku dziennym. Dlatego kucharze z tego regionu wykształcili się w przygotowywaniu potraw, których głównym zadaniem jest dostarczenie do organizmu ciepła i energii. Dodatkowo, warto wspomnieć, że Irlandia to kraj górzysty, w którym większość mieszkańców to rolnicy i pasterze. W gospodarstwach domowych przeważało zatem mięso owiec i baranów. Lepiej bowiem było zabić jedną z wielu owiec, niż jedyną czasem krowę. Baranina zresztą to wspaniałe mięso. Dobrze zrobiona oddaje cały swój wachlarz smaków. Na baraninie właśnie opiera się przepis na rozgrzewającą zupę irlandzką.

Będziemy potrzebowali chudą i młodą baraninę. Najlepiej, jeżeli zdobędziemy kilogram baraniej karkówki. Warunek młodości jest dosyć istotny, bo baranina im starsza, tym twardsza i trudniej ją przygotować. Mięso szykujemy do gotowania krojąc je w grubą kostkę. Przed przystąpieniem do gotowania przygotowujemy resztę składników. 50 dag marchwi kroimy w plasterki, białą część z dużego pora siekamy na talarki, a 80 dag ziemniaków i 60 dag cebuli w kostkę. Każde warzywo trzymamy w oddzielnej miseczce.

W sporym garnku układamy warstwami: mięso, cebulę, marchew i pora. Małą główkę kapusty siekamy na drobne paseczki i układamy w garnku. Dodajemy 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i zalewamy litrem wody. Całość zagotowujemy i zdejmujemy łyżką brudną pienistą zawiesinę. Kiedy pozbędziemy się już szumowin, dodajemy gałązkę tymianku i listek laurowy. Tutaj warto mieć na podorędziu specjalne urządzenie, które pozwoli nam później wyjąć zioła z zupy. Wygląda ono jak spora otwierana kulka z sitka przytwierdzona na łańcuszku. Do takiej kulki wkładamy gałązkę tymianku i listek laurowy, zamykamy i wrzucamy do zupy. Zmniejszamy gaz i gotujemy mniej więcej 40 minut. Wtedy dodajemy ziemniaki i trzymamy na ogniu jeszcze 30 minut, do momentu, w którym wszystkie składniki będą miękkie. W tym momencie należy wyjąć z zupy zioła. Prawda, że przydaje się kulka z sitka? Aby zupę zagęścić, wyjmujemy z niej łyżką cedzakową trochę ziemniaków i miksujemy je w blenderze lub przecieramy przez sitko. Taką masę dodajemy do zupy i mieszamy. Ten sposób zagęszczania zupy jest o tyle wygodny, że nie dodaje do niej nowych smaków, a jednocześnie jest dość skuteczny. Sami decydujemy o tym, jaką gęstość będzie miała nasza polewka, miksując większą, lub mniejszą ilość gotowanych ziemniaków.

Zupę irlandzką należy podawać mocno gorącą. Jako dodatek wystarczy zwykły chleb. Bardziej wymagający mogą użyć podpłomyków lub chlebka kminkowego, a wtedy poczują się jak w prawdziwej irlandzkiej gospodzie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Jeżeli jest zapotrzebowanie, to mogę pisać taki felieton - przepis częściej :D

Komentarz został ukrytyrozwiń

No i mamy rubrykę kulinarna ... super zupka,mniam mniam ;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.