Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

28072 miejsce

Generalna zmiana w naturalnych wodach mineralnych

Od wielu, wielu lat przyzwyczajeni byliśmy do tego, że naturalna woda mineralna, to woda posiadająca znaczne ilości składników mineralnych, które służą zdrowiu. Umownie ponad 1000 mg w jednym litrze wody.

Teraz musimy odrzucić to przeświadczenie, bowiem w życie weszły w naszym kraju nowe przepisy dotyczące wód mineralnych oparte na standardach stosowanych w Unii Europejskiej, które zupełnie odmiennie opisują wody butelkowane wydobywane spod ziemi.

W dniu 31 marca 2011 roku pani Minister Zdowie podpisała nowe rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych, w którym nie ma już definicji naturalnych wód mineralnych. Natomiast podstawowym aktem prawnym, w którym umieszczono definicję naturalnej wody mineralnej, jest ustawa sejmowa z 8 stycznia 2010 roku, w której na podstawie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. zadekretowano, że teraz każda woda wydobywana spod ziemi, która spełnia warunki pierwotnej czystości, może być nazwaną naturalną wodą mineralną niezależnie od stopnia jej mineralizacji, a w określonych przypadkach może mieć ona także właściwości mające znaczenie fizjologiczne, powodujące korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.

Teraz będziemy mieć naturalne wody mineralne z całej Europy - do wyboru i koloru... / Fot. Tadeusz WojtaszekDotychczas w naszych przepisach każda naturalna woda mineralna, z natury rzeczy miała znaczenie fizjologiczne powodujące korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Teraz dodane do tej definicji dwa słowa, a więc stwierdzenie, że tylko w określonych przypadkach, spowodowało, że zmienił się zupełnie sens tej definicji. W praktyce oznacza to, że teraz duża część wód butelkowanych, które uzyskają nazwę naturalna woda mineralna nie będzie miała składników mineralnych. Ściślej mówiąc, mogą nawet mieć, ale w tak małych, śladowych ilościach, które nie będą mieć praktycznego znaczenia dla zdrowia.

Skąd takie zasadnicze zmiany?


Przepisy o mineralnych wodach butelkowanych w Unii Europejskiej oparte są o nazwy używane we Francji w XIX wieku, kiedy rozpoczęto w sposób przemysłowy rozlewać do butelek wodę wydobywaną spod ziemi. Uznano wtedy, że są to wody mineralne, bo pochodzą z pokładów hydromineralnych. Na dobre nazwa ta weszła w życie, kiedy w 1870 roku, rozpoczęto pierwszą kampanię reklamową wody Perrier. Inne wytłumaczenie tej nazwy opiera się na słowie minare, co w wielu językach znaczy kopać. Oznaczać to miało, że woda mineralna to woda wykopana spod ziemi.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.