Facebook Google+ Twitter

Golonka z piekarnika

O walorach smakowych golonki wiemy od dawna. Znamy też jej wpływ na zdrowie, ale któż z nas nie ma czasami ochoty na ten "zakazany owoc"?

Zalewa peklująca,
4 golonki do 1 kg każda,
4 liście laurowe,
10 kulek ziela angielskiego,
2 łyżki soli peklującej,
1 łyżka soli,
10 kulek pieprzu ziarnistego,
1 marchewka-pokrojona w talarki,
4 ząbki czosnku-pokrojonego w kawałeczki,
1 cebula-pokrojona w plasterki,
2 litry wody.

Golonka z piekarnika / Fot. Weronika ChilmonZagotować wodę wraz z wszystkimi składnikami (około 5 minut). Następnie wystudzić. Włożyć oczyszczone golonki do zalewy peklującej. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Po wyciągnięciu z zalewy dobrze umyć. Natrzeć pieprzem (można też majerankiem i papryką).

Włożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Piec w temperaturze 180 stopni pod przykryciem przez około 1,5 do 2 godz.



Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Takich jeszcze nie jadłam, warto więc spróbować :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja akurat wolę golonki nie peklowane, ale szczerze mowiąc, przepadam za golonkami przyrządzonymi w jakikolwiek sposób. Ku ubolewniu mojej Basi, ktora stale pietnuje mój pociąg do golonek, żeberek, boczuszkow, gulaszy...

Komentarz został ukrytyrozwiń
antek
  • antek
  • 03.03.2011 22:24

Brak słów,coś pysznego :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.