Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2444 miejsce

Golonko palce lizać

Na Śląsku golonka zwie się „golonko” i nikt inaczej nie powie. Golonko po śląsku, w piwie, uwielbiają wszyscy.

Polecam recepturę na ulubione danie mojego taty i brata, którzy bez golonki gotowanej lub pieczonej na rozmaite sposoby, wprost nie wyobrażają sobie życia. Golonkę po śląsku, w piwie uwielbiają ponad wszystko.
Golonko w piwie / Fot. Jan Kołodziej Lubił ją też zmarły młodo rudzki poeta Bogusław „Kuba” Kubista, czemu dał wyraz w jednym ze swych wierszy:

golonko
nie mogę zdecydować
z chrzanem czy musztardą
[***(zęby psa białe),
1989]

A oto przepis:
Golonko duszone w piwie po śląsku

2 golonki ważące razem około 1 kg, 1 szklanka jasnego piwa, 2-4 cebule, 3 łyżki smalcu, 1 łyżeczka pieprzu i suszonego tymianku, sól, granulowany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.

Sprawione golonki dokładnie natrzeć solą. W brytfannie albo rondlu mocno rozgrzać smalec, zrumienić golonki ze wszystkich stron, dodać pokrojone w plastry lub ćwiartki cebule, smażyć razem przez 5 minut. Następnie podlać wodą i połową piwa, dusić pod przykryciem przez około półtorej godziny, od czasu do czasu dolewając odrobinę piwa. Gdy mięso zupełnie zmięknie, wyjąć ostrożnie golonki cedzakiem na blachę do pieczenie, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem oraz granulowanym czosnkiem. Piec w piekarniku aż skórki ładnie się przyrumienią.

Podawać na talerzach z musztardą i chrzanem albo z duszoną kwaszona kapustą, z dodatkiem świeżego chleba lub ziemniaków w dowolnej postaci (piure, frytki, smażone). Pyszota!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.