Facebook Google+ Twitter

Gorące życzenia dla wszystkich z Wiadomości24 przekazuję

"Gloria in Excelsis Deo". Szampańskie menu w Sylwestra. W zegarach, w kwiatach, w nas, czasu nie zatrzymamy, więc niech rozbrzmiewa radość i muzyka.

"Gloria in Excelsis Deo"- kompozycja autorstwa Katarzyny Zasońskiej z Karakowa. / Fot. Fot. Barbara Romer KukulskaDzisiaj wiatr i śnieg przywiał do mnie życzenia Czas, którego nie da sie zatrzymac....Wiec, niech muzyka gra! Życzenia od Jacka Lipowczana / Fot. Fot. Jacek Lipowczan
dla Was Drodzy Czytelnicy i Użytkownicy, oraz Redakcjo Wiadomości24.

Katarzyna Zasońska przesyła życzenia z okazji Bożego Narodzenia, a Jacek Lipowczan Dosiego Nowego Roku.

Katarzyna wykonała dla nas tę misterną kartkę z życzeniami, przy okazji zdradza nam tajemnice swojej pasji: rośliny (całe czy ich elementy) muszą być zebrane przy pięknej, słonecznej pogodzie. Potem następuje długi etap suszenia i "prasowania" roślin. Do tego najlepsze są stare książki telefoniczne (duży format i chłonny papier) i gazety. Tak starannie (bardzo ważne!) ułożone rośliny przenoszę do starej XIX-wiecznej, drewnianej prasy do... sera. Proces suszenia trwa nawet dwa miesiące. Następnie wysuszone roślinyKompozycja z kwiatków Kasi Zasońskiej / Fot. Fot: B.Romer Kukulskaprzenoszę do tekturowych teczek, i przetrzymuję nawet kilka lat, To dzieło Katarzyny Zasońkiej / Fot. Fot: B.Romer Kukulskatak że w domu mam cały alfabetycznie ułożony zielnik. A potem najmilsza część, tworzenie kompozycji na kartonikach! Oczywiście zamiast palety mam roślinki na tekturowych tackach, a zamiast pędzla mam... pęsetę (filatelistyczną!) do układania roślin! Papiery są bardzo ważne, ale i szarego, lnianego płótna używam, a czasem i pergaminu. By piękno wydobyć z roślin, potrzeba dobrać odpowiedni "strój". To szukanie jest miłe! to mój "ptok" - opowiada Kasia.

"Gdy zasypia czas " Jacek Lipowczan / Fot. Fot: Jacek Lipowczan Do życzeń spełnienia marzeń w Nowym Roku Jacek Lipowczan,(Surrealizm i śledź w miodzie) artysta, którego już znacie, dorzuca klika swoich tajemnic: - Maluję w technice "olej na desce" - opowiada Jacek. - Jest to pracochłonna technika, bo nakładam warstwa na warstwę. Jeden obrazek, to przynajmniej 4-6 tygodni. Dlatego maluje dwa - trzy jednocześnie. Jeden podsycha, rysuje drugi, potem zakładam kolor na trzeci i tak do szczęśliwego końca.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (22):

Sortuj komentarze:

Najlepsze życzenia Basiu. Pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję serdecznie...i wzajemnie

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja tylko życzę
DO SIEGO ROKU!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na następną Wilię poprosimy Cię Kasiu o przepis na tę moczkę. pozdrowienia poświąteczne. Baś.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Baś! Baś! Jeszcze raz najlepsze życzenia! W zdrowiu (bo najważniejsze!), radości, i przy "słodkich małmazyjach" !!! Buziaczki z mokrego Krakowa, Katarzyna, ps.chwalę się, zrobiłam na Wigilię i kutię i moczkę!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Piękne prace, piękne życzenia, ja dorzucę od siebie - Wszystkim życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

DZiękuję Beato w imieniu Kasi i Jacka.
. A przy okazji. Przepraszam Jacka za przekręcenie imienia i nazwiska.
(jak się baba śpieszy to się diabeł cieszy)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pogodnych Świat Bożego Narodzenia życzę wraz z rodzina..

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mniam, mniam. Ale pychotka. Coś dla duszy i dla ciała.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jalek Lipowcza podaje przepis na deser

"Mus z bialej i ciemnej czekolady z goracym sosem malinowym"

Skladniki dla 4 osob:
1/2 l smietany
200 g czekolady mlecznej bialej
200 g czekolady mlecznej ciemnej
2 zoltka
100 ml brandy
50 ml wisniowki
2 platki zelatyny
paczke mrozonych malin ( 500 g)

Przygotowanie:
1). Platki zelatyny zamoczyc w zimnej wodzie.
2). Rozpuscic czekolade biala i czarna kazda w osobnym rondelku w tze . "kapieli wodniej" - czyli maly garnuszek wlozyc do wiekszego garnka z woda, ktora sie gotuje i w malym rozpuscic czekolade, tak zeby byla plynna.
3). Dodac do kazdej czekolady po jednym zoltku i wymieszac
4). Smietane ubic na sztywno i dodac po rownej czesci do kazdego garnuszka z czekolada. Wymieszac!
5). Podgrzac brandy w rondelku i dodac platki zelatyny ale uprzednio wycisnac je z wody.
Wymieszac jak tylko zelatyna w brandy sie rozpusci.
6). Wlac brandy z rozpuszczona zelatyna do garnuszkow z plynna czekolada biala i czarna, wymieszac.
7). Bialy mus i czarny mus czekoladowy zlac do szklanych naczyn i wstawic do lodowki na 12 godzin, tak zeby sie ochlodzily i zgestnialy.
Na drugi dzien:
1). Mrozone maliny wlozyc do rondelka i lekko podgrzac, tak zeby sie rozmrozily. Dodac 50 ml wisniowki. Wymieszac i potem zmiksowac.

Podawac:
1). Wyjac mus z bialej i ciemnej czekolady z lodowki i ukladac duza stolowa lyzka w "koniczanke" - biale-czarne...
2). Podgrzany i zmiksowany sos z malin oblac dookola lyzka i...mozna udekorowac listkami miety lub czyms wedle wlasnego pomyslu.

Smacznego!
P.S
Troche z tym zabawy ale warto! Dla wiekszej ilosci osob proporcje odpowiednio zwiekszac.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.