Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

27231 miejsce

Gotowanie z whisky? Przydatna szklaneczka dobrej "szkockiej"

Szkocka whisky zdobywa świat. Dociera także przez żołądek do serca. Coraz częściej pojawia się także w przepisach kulinarnych.

 / Fot. Agnieszka StasiewiczJeśli wiesz, że twój ukochany lubi szkocką whisky, przestań szukać najdroższej butelki świata, aby sprawić mu przyjemnością. Jest inne, lepsze rozwiązanie, aby go zaskoczyć.


Po prostu dodaj troszeczkę whisky do jego ulubionej potrawy. Każda pieczeń nabierze czwartego wymiaru, kiedy do marynaty wlejesz szklaneczkę szkockiej. Nie, nie - nie chodzi tu o powszechne blended whisky z dolnej półki, one tylko procentowo wzmocnią mięso, ale o wykwintne malt whisky, a nawet lepiej single cask, single malt whisky (czyli pochodzące z pojedynczej beczki i jednego destylatu).

Pieczona karkówka marynowana w whisky


Kiedy do zwyczajnego kawałku wieprzowej karkówki, lekko natartej solą, pieprzem i czosnkiem dorzucisz whisky, którą eksperci enolodzy opisują jako "lekko, pikantną, z osłodzoną herbatą jaśminową, rodzynkami w czekoladzie, daktylami, suchym drzewem, doprawioną smakiem śliwki, śmietanki, drobinką ciepłej goryczki garbników, o zapachu miękkiego toffi i cukierków pudrowych, korzennych przypraw, tiramisu, orzechów laskowych, dobrej kawy latte i lukrecji" mięso nasiąknie przepięknym bukietem smaków. Można je zostawić w takiej marynacie na godzinkę lub dwie, ale najważniejsze, aby przed pieczeniem nie myć mięsa, nie przenosić do innej brytfanki, tylko wrzucić całość wraz z marynatą do pieca. I czekać cierpliwie aż będzie gotowe.

Fakt, trudno to uczynić, bo bogaty aromat whisky unosi się w kuchni, wypełnia cały dom, pcha się w nozdrza każdego gościa czy przechodnia. Kiedy pieczeń gotowa, warto, aby odczekała jeszcze kilka minut zanim wniesiemy ją na stół.

Jak dobierać butelkę single cask, single malt to danego mięsa? Zasada jest prosta. Im bardziej czerwone mięso tym bardziej aromatyczną whisky możemy dodać. Do kurczaka, mimo wszystko pasują delikatniejsze aromaty cytrusów, wanilii. Nigdy mocnej wędzonki, kawy, dymu, drzewa sandałowego - te przynależą się dobrej wołowince.


Fakt faktem, że szkocka whisky staje się coraz popularniejsza na świecie.
Potwierdzają to dane pochodzące ze Stowarzyszenia Szkockiej Whisky. Z roku na rok na świecie sprzedaż whisky rośnie o jakieś o 25 proc. Podobne wyniki osiągnęło też Towarzystwo The Scotch Malt Whisky Society (SMWS), które butelkuje najrzadsze whisky na świecie. Beczki raz opróżnione, czytaj: wypite, nie powtórzą się nigdy, dlatego w sprzedaży znajduje się tylko ograniczona ich ilość. Warto dodać, że - jak zapewnia Stowarzyszenie - długo na półce nie stoją.

Whisky i indyk


Głównym rynkiem zbytu poza Wielką Brytanią są Stany Zjednoczone, gdzie wartość eksportu w okresie od stycznia do czerwca 2011 roku wyniosła 268 mlionów funtów brytyjskich (co daje wzrost o ok. 14 proc.). Nie wynika to z faktu, że amerykanie dziękczynnego indyka marynują w whisky - choć na pewno i tam by się przydał, a kilka litrów whisky łatwo by wsiąknęło - ale zwyczajnie cenią ten szlachetny szkocki trunek. Tutaj sprzedaje się najwięcej, najdroższych, unikatowych butelek whisky, czyli takich single cask, single malt, pochodzących z pojedynczej beczki i jednego destylatu.


Drugim największym importerem whisky na świecie jest Francja, gdzie sprzedaż w zeszłym roku wzrosła o 13 proc. Francuzi jako koneserzy dobrego jedzenia i picia szybko odkryli walory ekskluzywnych whisky, zwłaszcza single cask, single malt pochodzących z The Scotch Malt Whisky Society, która tak jak wykwintny szampan czy wino ma swój numer producenta, numer beczki i określony szczep winogron.


Whisky i ryż


Ciekawe, że coraz więcej whisky sprzedaje się też w krajach rozwijających się, takich jak Brazylia, Korea Południowa, Tajwan. Wszystko za sprawą silnego wzrostu gospodarczego w Azji i Ameryce Południowej. Eksport szkockiej whisky do Ameryki Środkowej i Południowej wzrósł aż o 49 proc. a do krajów Azji o 33 proc. Imponujące sprzedaże w tych regionach odnotowuje również The Scotch Malt Whisky Society od kilku miesięcy działające również w Polsce. W ostatnim roku w Wielkiej Brytanii sprzedaż single malt whisky butelkowanej przez Stowarzyszenie The Scotch Malt Whisky Society wzrosła o 19 proc., podczas gdy eksport skoczył aż o 28 proc. Obecnie najważniejszymi rynkami zbytu dla Stowarzyszenia SMWS są Stany Zjednoczone, Tajwan, Japonia, kraje Beneluksu, Niemcy, Szwajcaria.

Jeśli masz apetyt na więcej potraw z whisky, poniżej przepis na kolejną. Może być zresztą podana razem z wyżej opisaną pieczenią z dodatkiem whisky.

Czerwona kapusta duszona w whisky:


Składniki: główka czerwonej kapusty; szklaneczka ulubionej, dobrej whisky (najlepiej single cask, single malt); sól, pieprz, cukier do smaku.

Kapustę umyć, oczyścić, drobno poszatkować, wrzucić do garnka z odrobiną wody tak, aby pokrywała dno a potrawa się nie przypaliła. Dodać soli, aby kapusta zmiękła. Dusić wszystko na wolnym ogniu, tak długo aż osiągnie pożądaną miękkość (jedni lubią kapustę bardziej „na ząb”, inni mięciutką, prawie kleistą).

Teraz czas na przyprawienie: wlać whisky – 2 dobre „chlusty” wystarczą, resztę można wypić, dodać sól (wedle uznania), pieprz i cukier do smaku. Dusić jeszcze przez kilka minut powoli mieszając. Kiedy bukiet whisky dotrze do naszego nosa oznacza to, że kapusta w whisky jest już gotowa.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

fan whisky
  • fan whisky
  • 23.02.2012 08:07

Cytacik "Szkocka whisky zdobywa świat. Dociera także przez żołądek do serca. Coraz częściej pojawia się także w przepisach kulinarnych."

Dalej nie czytam. Nie dość, że powtórzenie (dwa razy TAKŻE) to jeszcze od razu pojawia się pytanie: cytacik "także przez żołądek do serca"..................a KTÓRĘDY JESZCZE MOŻE TRAFIĆ DO SERCA WHISKY??? Czy ktoś probowal DRUGĄ STRONĄ, albo np przez śluzówkę oka?!?!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Zobacz także:

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.